U trendu

Ponovo otvoreno osam aerodroma na Kanarskim ostrvima

Svi aerodromi na španskim Kanarskim ostrvima otvoreni su danas posle peščane oluje koja je pogodila taj region, saopštilo je ministarstvo saobraćaja.

„Poboljšanje meteorološke situacije tokom noći dozvolilo je da se ponovo uspostavi vazdušni saobraćaj na svim aerodromima na Kanarskim ostrvima“, navodi se danas u saopštenju Ministarstva preko Tvitera.

Prema španskoj upravi za kontrolu vazdušnog saobraćaja ponovno otvaranje osam aerodroma omogućeno je zbog poboljšanja uslova.

Aerodromi su ponovo otvoreni iako jaki vetrovi i dalje donose pesak i prašinu sa Sahare, a regionalne vlasti su saopštile da je najgore prošlo.

Zbog peščane oluje tokom vikenda otkazani su, odloženi ili preusmereni svi letovi od i do Kanarskih ostrva. Razlog za to je slaba vidljivost, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Jaki vetrovi doneli su gusti oblak peska iz Sahare koja se nalazi oko 500 kilometara preko Atlantskog okeana.

Španski ministar saobraćaja Hose Luis Abalos rekao je juče da se stručnjaci iz tog sektora ne sećaju tako nepovoljnih vremenskih prilika za vazdušni saobraćaj na Kanarskim ostrvima. On je zahvalio susednim zemljama na njihovoj „solidarnosti“.

Snažni vetrovi su takodje otežali posao vatrogascima koji su se borili protiv požara koji je izbio u subotu blizu sela Tasartea na jugoistoku ostrva Gran kanarija gde je izgorelo oko 300 hektara.

Kanarska ostrva, koja uključuju Tenerife, Fuerteventura, Gran Kanariju, Lanzarote i La Palmu, popularna su kod evropskih turista koji su u potrazi za suncem u toku zime.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.