U trendu

Ponovo potvrđeno prisustvo ptičjeg gripa u Hrvatskoj

ZAGREB – U više zagrebačkih četvrti i više opština u Zagrebačkoj županiji ponovo je potvrđeno prisustvo ptičjeg gripa, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Prisustvo ptičjeg gripa, odnosno visokopatogene influence podtipa H5N1 potvrđeno je juče u naselju Gornji Stupnik, na području Zagrebačke županije, a pod nadzorom Državnog inspektorata provedene su sve mere kontrole i sprečavanja daljeg širanja bolesti, uključujući i preventivno usmrćivanje peradi, neškodljivo uklanjanje lešina i jaja te čišćenje i dezinfekcija.

U zaštićenim zonama do 6. decembra će biti dve gradska podružja u Zagrebu – Brezovica i Novi Zagreb-zapad, a na području Zagrebačke županije više naselja na području tri opštine – Samobor (naselje Rakov potok); Stupnik (naselja Donji i Gornji Stupnik te Stupnički Obrež) i opštine Neđelja (naselja Kalinovica, Kerestinec, Mala Gorica i Žitarka).

Posle 6. pa sve do 15 decembra ova i još neka druga područja biće pod nadzorom, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Inače, ovo je treća pojava ptičjeg gripa ove godine na području Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar