U trendu

Popa: Nije na EU da komentariše mesto ustoličenja

PODGORICA – Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa pozvala je danas sve aktere da se uzdrže od bilo kakvih zapaljivih izjava i radnji koje bi mogle podstaći etničke i verske podele i netoleranciju.

Popa na pitanje podgoričkog portala Analitika nije htela da komentariše mesto ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija.

„Proces integracije Crne Gore uključuje celo društvo i koristi svim građanima. Svi činioci crnogorskog društva moraju konstruktivno da sarađuju da bi napredovali na putu ka EU. Međutim, uređenje verskih zajednica je nadležnost države. Iz tog razloga, nije na EU i da komentariše mesto ustoličenja čelnika jedne verske zajednice u Crnoj Gori“, navela je u izjavi dostavljenoj portalu.

Istakla je da bilo kakve izjave ili postupci koji stvaraju etničke ili verske tenzije i podele protivni su temeljnim evropskim vrednostima.

Šefica Delegacije EU je rekla da smatra da je Crnoj Gori neophodna saradnja proevropskih aktera, nezavisno od njihovih političkih i drugih razlika, kao i da je u interesu građana jedinstvo i dijalog.

Istakla je da svi činioci društva moraju konstruktivno da sarađuju po svim pitanjima, pa i kada je reč o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, 5. septembra na Cetinju.

„Crnoj Gori je potrebno jedinstvo, dijalog i zajedničko delovanje u interesu svih građana“, poručila je Popa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar