U trendu

Poplave u Spaniji: Automobili odneti u more, osteceni domovi. .

ALKANAR – Grad Alkanar na severoistoku Španije pretrpeo je veliku štetu na kućama i preduzećima usred poplava prouzrokovanih intenzivnom kišom koja se izručila na brojna područja širom zemlje.

Stanovnici tog grada su, kako navode, srećni što nijedan život nije izgubljen kada je više od 250 litara kiše po kvadratnom metru palo na grad u periodu između ponoći i 18 sati u sredu, prenosi agencija AP.

„Morali smo se popeti na sprat našeg stana, a zatim sve prepustiti Božijim rukama“, izjavila je Rosa Marija Sanćo, 67-godišnja vlasnica jednog restorana na šetalištu Alkanara.

Ogromna količina padavina je brzo pretvorila ulice u brze reke koje su nosile sve na putu. Nekoliko automobila je odneto, a desetak ih je završilo u Sredozemnom moru. Kuće i preduzeća bili su ispunjeni blatom, vodom i krhotinama.

Drugi delovi centralnih i severnih oblasti Španije, uključujući Madrid, takođe su u sredu bili poplavljeni, a vatrogasci su helikopterom spasili tri osobe koje su se nalazile u ozbiljnoj opasnosti.

Regionalne vlasti preselile su 58 stanovnika u hotele, dok je još 16 ljudi provelo noć u jednom sportskom paviljonu.

Četiri osobe su morale biti spašene u obližnjem kampu koji je takođe teško oštećen.

Španske vlasti rade na ponovnom uspostavljanju saobraćaja na putevima i železničkim prugama koji su neprohodni zbog blata i vode.

Velika područja na severu Španije i na Balearskim ostrvima su drugi dan zaredom pod uzbunom zbog oluje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.