U trendu

Popović: Srbija na putu jasnog cilja i opredeljenja eliminisanja korupcije

SOFIJA – Republika Srbija nalazi na putu jasnog cilja i čvrstog opredeljenja da spreči i eliminiše korupciju u najvećoj mogućoj meri, izjavila je danas ministarka pravde Maja Popović na Međunarodnoj konferenciji „Sastanak demokratske kohorte u okviru godine delovanja – Antikorupcija i nacionalna bezbednost“, koja je održana u Sofiji.

Ona je naglasila je da se to može ostvariti samo uz nespornu političku volju koja postoji u Srbiji i napore koji se neprestano preduzimaju u cilju ekonomskog, socijalnog i demokratskog razvoja zemlje, saoppštilo je resorno ministarstvo.

Konferencija, na kojoj su učestvovali ministri pravde i zvaničnici država Jugoistočne Evrope, predstavnici zemalja članica Evrpske unije, SAD, nacionalnih i međunarodnih organizacija, kao i predstavnici civilnog društva, bila je posvećena jačanju antikorupcijskih politika kroz javno-privatno partnerstvo.

Ministarka Popović je ukazala da je resorno ministarstvo ovoj temi pristupa sa nekoliko različitih aspekata, ali sa jednakom posvećenošću.

Osnovni pravac u borbi protiv korupcije definisan je kroz Revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23, čiji je integralni deo i potpoglavlje Borba protiv korupcije, kao i kroz proces usklađivanja propisa Republike Srbije sa GREKO preporukama, istakla je ona.

Ministarka je naglasila da je Ministarstvo pravde u prethodnom periodu preduzelo značajne korake i kroz izmene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije, dok su napori i aktivnosti koje Srbija preduzima u ovoj oblasti, prepoznati u novom Izveštaju o evaluaciji Republike Srbije o usklađenosti sa GREKO preporukama, koji je, u okviru četvrtog kruga evaluacije, usvojen u martu 2022. godine.

U izveštaju je zaključeno da je Republika Srbija na zadovoljavajući način ispunila osam od 13 preporuka, pri čemu je preostalih pet preporuka ispunjeno u međuvremenu, donošenjem pravosudnih zakona u februaru ove godine, naglasila je Popović.

Ona je naglasila da to pokazuje značajan napredak u odnosu na prethodni period izveštavanja, zbog čega se na Republiku Srbiju više ne primenjuje Pravilo 32, koje se primenjuje u odnosu na države članice za koje je utvrđeno da nisu usklađene sa preporukama sadržanim u Izveštaju o evaluaciji.

Popović je dodala da izrada nove Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije sa pratećim Akcionim planom, a koji će važiti u periodu od 2023. do 2028. godine, najznačajniji je poduhvat na kojem Ministarstvo pravde trenutno radi na polju borbe protiv korupcije.

Takođe, ministarka je dodala da će u proces izrade nove Nacionalne strategije biti uključeni predstavnici svih relevantnih ministarstva, pravosudnih organa, kao i organizacija civilnog društva.

Ministarstvo pravde će nastaviti sa kontinuiranim unapređenjem normativnog okvira u ovoj oblasti, kao i sa dodatnim jačanjem institucionalnog okvira organa nadležnih za sprečavanje i borbu protiv korupcije, stvarajući na taj način nepovoljno okruženje za sva lica sklona korupciji, sprečavajući ih da uživaju neopravdani prosperitet i ugled u društvu i na taj način negujući ravnopravnost svih naših građana i njihovo poverenje u demokratske institucije Republike Srbije, zaključila je ministarka pravde.

Konferenciju je otvorio predsednik Republike Bugarske Rumen Radev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar