U trendu

Popović: Ustoličenje da prođe u miru, radosti i molitvi

PODGORICA -Ovo je veliki istorijski dan, patrijarh Porfirije prvi put dolazi u Crnu Goru, a sutra proslavljemo u Podogirici ustoličenje mitropolita Joanikija i ovakav događaj treba da prođe u miru, radosti i molitivi, poručio je ministar u vladi Srbije Nenad Popović.

Popović, jedini srpski ministar koji je u Podgoricu došao u sopstvenoj režiji da dočeka patrijarha Porfirija, izjavio je za TV Tanjug da je siguran da će ovaj dan pokazati veličanstveno i silno narodno i duhovno jedinstvo srpskog naroda.

On je izveštacu Tanjuga iz Podgorice rekao da sutra neće biti na ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

„Mitropolit Joanikije je dao jasnu izjavu da će ustoličenju prisustovati samo sveštenstvo i za mene je reč mitropolita svetinja i naravno da neću ići na Cetinje već ćemo ga ovde u Podgorici dočekati sutra i proslaviti njegovo ustoličenje”, naglasio je srpski ministar.

Popović je rekao da je važno da danas bude mir i da dan protekne radosno jer su poruke koje srpski patrijarh i crnogorski mitropolit salju poruke mira i pomirenja ,sabornosti, narodnog i duhovnog jedinstva.

On je poručio da osuđuje svako nasilje i pozvao sve da se smire i urazume, jer kako je rekao ,nasilje nikome nije potrebno, pošto su civilizacijske tekovine da svaka crkva ima mogucnost da radi ono što je u njenom domenu, i da se ustoliči mitropolit tamo gde treba,a to je na Cetinju.

Popović očekuje da će ,ukoliko svi politički predstavnici upute poruke pomirenja i pozovu ljude da se prizovu razumu, organi reda uspeti da obezbede da sve sutra prođe mirno, onako kako je jedino moguće.

On je rekao i da se nigde danas u svetu ne napadajuu sveštena lica, manastiri i crkve i da je to bilo nekada u prošlom veku u najgorim komunističkim diktaturama, a da je sada najvažnije sačuvati razum, pošto ovi događaji nisu povod za podele i nasilje, već za sabornost i duhovno i narodno jedinstvo.

Popović je na kraju naglasio da je siguran da će ovo biti jedan veličanstveni praznik,kako danas u Podgorici, a tako i sutra, kada tu bude proslava ustoličenja Joanikija, koja treba da prođe mirno isključivo u prisustvu sveštenstva, kako je i poručio mitropolit.

Nenad Popović, ministar u Vlade Srbije, prisustuje večerašnjoj službi i obraćanju patrijarha srpskog Porfirija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, ne kao izaslanik vlade, već u ličnoj režiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar