U trendu

Porošenko: Gospodine Putin, ovo je rat, nije šala

NJUJORK – Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je zapadne zemlje da zauzmu oštriji stav protiv Rusije u trenutku kada eskaliraju tenzije između dva regionalna rivala, a ujedno je ruskom predsedniku Vladimiru Putin poručio da nedavni događaj u Kerčkom moreuzu predstavlja „akt agresije“.

„Gospodine Putinu, ovo je rat, ovo nije šala, nije incident i nije kriza, jer su vaše regularne snage pod ruskom zastavom napale ukrajinske vojne brodove u međunarodnom ratu“, rekao je Porošenko u intervjuu za američki Foks njuz.

Porošenko je istakao da bi želeo da vidi značajno prisustvo NATO-a u Crnom moru, gde su ruske snage krajem novembra otvorile vatru i zaplenile tri broda ukrajinske mornarice i uhapsile 24 mornara, pod optužbama da su povredili rusku državnu granicu u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinski predsednik je reagovanja u svetu na taj događaj ocenio kao „prilično snažna“, ali je pozvao na sankcije protiv Moskve i na prisustvo NATO-a u Crnom moru kako bi se odvratila ruska agresija.

„Niko ne zna gde će sutra Putin doneti odluku da štiti ruske interese“, rekao je Porošenko, dodavši da je Ukrajini potreban vojni i tehnički napredak uključujući „snabdevanje smrtonosnim oružjem“ kako bi ta zemlja mogla da se zaštiti od moguće kopnene operacije.

Porošenko je naveo i da planira da pošalje brodove mornarice kao odgovor na rusku blokadu Kerčkog moreuza, a koji povezuje Crno i Azovsko more i ključan je vodeni put.

„Rusija blokira slobodu plovidbe u ukrajinskim teritorijalnim vodama… Ruskim brodovima bi trebalo blokirati ulazak u evropske ili američke luke i spremni smo da koordinišemo u vezi s pitanjem koji tip akcije bi trebalo odmah preduzeti“, zaključio je ukrajinski predsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.