U trendu

Porosenko odbacio istragu zbog veleizdaje: To vise nije Ε‘ala

KIJEV – BivΕ‘i ukrajinski predsednik Petro PoroΕ‘enko odbacio je danas odluku vlasti o istrazi zbog veleizdaje kao neprihvatljivu.
Vlast u Ukrajini, naime, optuΕΎuje PoroΕ‘enka da je navodno finansirao separatističke snage na istoku zemlje, a drΕΎavni istraΕΎni biro je u ponedeljak saopΕ‘tio da je PoroΕ‘enko osumnjičen za „omoguΔ‡avanje aktivnosti“ terorističkih organizacija u zaveri sa neimenovanom grupom ljudi, uključujuΔ‡i neke visoke zvaničnike u Rusiji, prenosi agencija Rojters.

„OptuΕΎba protiv Ε‘efa drΕΎave za drΕΎavnu izdaju i finansiranje terorista je prelazak crvene linije“, rekao je PoroΕ‘enko u video snimku iz VarΕ‘ave, gde je u poseti.

TakoΔ‘e je rekao da „to viΕ‘e nije Ε‘ala“, te da su Ε‘ale gotove, kao i da Δ‡e za to „neko odgovarati“.

„Neko Δ‡e odgovarati, ali kasnije, jer sada neko mora da bude mudriji, moramo da se ujedinimo, spasimo Ukrajinu i odbijemo rusku agresiju,“ rekao je PoroΕ‘enko.

Zvaničnici su saopΕ‘tili da su optuΕΎbe protiv PoroΕ‘enka povezane sa sličnim optuΕΎbama protiv istaknutog proruskog poslanika Viktora Medvedčuka, koji je u kuΔ‡nom pritvoru veΔ‡ Ε‘est meseci.

U oktobru je Medvedčuk optužen da je sa zvaničnicima tokom Poroőenkove administracije kupovao ugalj iz rudnika u oblastima pod kontrolom separatista 2014-2015 godine.

Stranka bivΕ‘eg ukrajinskog predsednika je saopΕ‘tila da je on napustio zemlju zbog planiranog putovanja, kao i da je optuΕΎba izmiΕ‘ljena po nalogu predsednika Volodimira Zelenskog.

Ambasade SAD i Velike Britanije u Ukrajini navele su u saopőtenjima da pomno prate slučaj protiv Poroőenka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoΕ‘alji komentar