U trendu

Porosenko: Prvo Ukrajinu u NATO, pa onda pregovori s Rusijom

HALIFAKS – Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je članstvo Ukrajine u NATO glavni preduslov za mir u Evropi i svetu i da povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine nije dovoljno za početak mirovnih pregovora.

Govoreći na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi, on je rekao da Ukrajina želi da „zameni bezbednosni štit ukrajinskih Oružanih snaga NATO štitom iz člana 5“, što se odnosi kolektivnu odbranu, gde se napad na jednu članicu Alijanse smatra napadom na sve saveznike.

„Naša poruka nije ‘Dobro, hajde da pričamo o miru’, već ‘Pozdravljamo Ukrajinu u NATO’, što je preduslov za mir u Evropi i mir u svetu“, rekao je Porošenko za kanadski list „Gloub end Mejl“, i dodao da „ne treba verovati Putinu“.

Ruski raketni udari onesposobili su skoro polovinu energetskog sistema Ukrajine, a Porošenko smatra da će snabdevanje opremom za energetsku infrastrukturu biti jednako važno kao i snabdevanje oružjem, jer Ukrajina očekuje pad temperature u naredna četiri meseca do proleća.

Glavna tema Međunarodnog bezbednosnog foruma u Halifaksu je ruski napad na Ukrajinu, a neki od učesnika su i američki ministar odbrane Lojd Ostin, kanadska ministarka odbrane Anita Anand, kao i najviši vojni vrh zemalja članica NATO i predstavnici najvećih kompanija za proizvodnju oružja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar