U trendu

Portoriko: Demonstracije javnih sluzbenika zbog malih plata

SAN HUAN – Zatvorene ulice u prestonici Portorika San Huanu, reski zvižduci pomešani sa bubnjevima i udaranjem kašika po loncima pratili su proteste državnih službenika koji negoduju i zahtevaju bolje plate i penzije.

Gomila je bila bučna , a demonstranti su nosili trasparente na kojima je, između ostalog pisalo „Poštene plate sada!“, prenosi Rojters.

To je zahtev koji se čuje poslednjih nedelja u Portoriku tokom uličnih protesta državnih službenika i njihovih pristalica, ohrabrenih hiljadama nastavnika u javnim školama koji su pocetkom februara napustili učionice zahtevajući povišice i bolje penzije.

Protesti su sve masovniji i predstavljaju jedan od najvećih izazova za guvernera Pedra Pjerluizija.

„Narod je izbacio americku vojsku iz Vijekesa. Izbacili su i guvernera. To možemo (ponovo) da uradimo“, rekao je Abner Dumi, koji predaje istoriju u severnom gradu Narandžitu.

Zakonodavci u Portoriku su jedini zaposleni u javnom sektoru koji imaju automatsko povećanje plata u skladu sa rastom troškova života.

Većina drugih javnih službenika na ovoj američkoj teritoriji nije dobila povećanje plata više od decenije, a poneki i dve.

Troškovi života su porasli, a Portoriko je prošao kroz dugu ekonomsku krizu i bankrot vlade nakon katastrofalnih vremenskih nepogoda, uragana, zemljotresa i pandemije.

Racuni za struju i vodu su gotovo za 60 odsto veći u Portoriku od proseka u SAD, namirnice su skuplje za 18 odsto nego na kopnu, iako su troškovi zdravstvene zaštite i stanovanja niži, navodi se u izveštaju Zavoda za statistiku Portorika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar