U trendu

Portparol SNSD: Kako Priština može, a RS ne može

BANJALUKA – Radovan Kovačević, portparol vladajuće SNSD u Republici Srpskoj, izjavio je da Srbija definitivno treba da postavi pitanje kako je moguće da konstitutivni narod, koji oduvek živi na ovim prostorima i Republika Srpska, čiji je status međunarodno potvrđen u Dejtonu 1995. godine, nemaju pravo na samoopredeljenje, a jedna nacionalna manjina koja je naselila deo teritorije Srbije ima to pravo.

Kovačević je to izjavio za Euroblic uoči sutrašnjeg sastanka srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Upitan smatra li da Srbija navedeno pitanje treba da postavi već u Vašingtonu, 4. septembra, za kada je zakazan sastanak Vučića sa premijerom samoproglašenog Kosova Avdulahom Hotijem, Kovačević kaže da je to „pitanje za Srbiju“.

“ Mi komuniciramo sa Srbijom, pre svega zbog toga što je to matična zemlja svih Srba. Drugo, na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama koji nam je Dejtonski sporazum omogućio, delegiramo brojne teme u našim razgovorima sa Srbijom koji su svakodnevni”, rekao je Kovačević.

Naveo je da je jedna od tema o kojima se razgovara u poslednje vreme i ova tema i da će se o njoj najviše razgovarati u sredu, a da je na učesnicima iz Srbijena koji način će oni dalje da to koriste. .

Kovačević smatra da Srpska ima legitimno pravo da postavi pitanje svog statusa, budući da je kao strana potpisnik svih aneksa Dejtonskog sporazuma, uključujući Aneks četiri – Ustav BiH.

Međutim, Kovačević naglašava da Srpska želi pre svega da sve učesnike pregovora u Dejtonu upozna sa stalnim kršenjem međunarodnog sporazuma kakav je Dejtonski i to konstantno na štetu Republike Srpske, ali i na štetu srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH, isključivo u korist Bošnjaka.

Ističe da su u dokumentu na tu temu, koje Dodik dao Vučiću, samo sažete informacije i zaključci sa ranijih sednica Narodne skupštine Republike Srpske.
“U pitanju su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske iz novembra prošle godine i drugi, iz Februara ove godine, a na osnovu tih zaključaka je prošle sedmice usvojena informacija na sednici Vlade Republike Srpske. Ti dokumenti će biti upućeni institucijama Srbije i Hrvatske, ali i na druge međunarodne adrese, u one zemlje koje su učestvovale u pregovorima u Dejtonu”, naveo je Kovačević, prenela je RTRS.

List podseća da se u pomenutim skupštinskim zaključcima nabrajaju potezi visokih predstavnika i odluke Ustavnog suda BiH za koje Srpska smatra da su bili mimo Ustava BiH i ovlašćenja koje je BiH dobila 1995. godine.
Takođe, nekim od tih zaključaka se traži povratak na izvorni dejtonski Ustav BiH i pominje mogućnost da Republika Srpska, u suprotnom, odluči o svom daljem statusu.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je potvrdio da je dobio dokument iz Republike Srpske, ali nije želio da ga komentariše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.