U trendu

Portugal i Rumunija proteruju osoblje ruskih ambasada

LISABON/BUKUREŠT – Portugal i Rumunija će proterati po 10 članova osoblja ruskih ambasada u Lisabonu i Bukureštu, i time se pridružiti odgovoru drugih zemalja Evropske unije na navodne ratne zločine ruskih trupa u Ukrajini, prenosi Rojters.

Portugalsko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da su članovi osoblja ruske ambasade proglašeni za nepoželjne osobe (persona non grata), da im je dato dve nedelje da napuste Portugaliju i da nijedan od proteranih radnika nije diplomata.

„Portugalska vlada ponavlja svoju čvrstu i žestoku osudu ruske agresije na ukrajinsku teritoriju“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rumunija će proterati deset ruskih diplomata koji se ne ponašaju u skladu sa međunarodnim pravilima, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

„Rumunske vlasti su odlučile da proglase nepoželjnim osobama na rumunskoj teritoriji 10 ljudi koji rade u ruskoj ambasadi u Bukureštu, s obzirom da su njihovi postupci suprotni Bečkoj konvenciji“, navodi se u saopštenju Ministarstva, navodi Rojters.

Dodaje se da je ambasador Rusije pozvan u ministarstvo kako bi bio obavešten o odluci rumunskih vlasti.

Španija, Italija, Švedska i Danska najavile su slična proterivanja ranije danas, a nekoliko drugih zemalja prethodnih dana, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.