U trendu

Portugal se bori s nekoliko šumskih požara i vrućinom, povredjeno više od 30 osoba

Više od 3.000 vatrogasaca i 60 aviona borili su se danas sa šumskim požarima u Portugalu, u kojima je prema zvaničnicima povredjeno 32 ljudi.

U požarima koji su zahvatili zemlju poslednjih dana povredjeno je najmanje 12 vatrogasaca i oko 20 meštana, ali većina je zbrinuta na licu mesta zbog ispoljenih simptoma udisanja dima i izmorenosti, prenosi Frans pres.

Do danas popodne Agencija za civilnu zaštitu javila je da više od 3.000 vatrogasaca bori sa aktivnim požarima, navodi agencija AP.

Tri požara besne poslednjih nekoliko dana u centralnom i severnom delu Portugala, oblastima gde je vlada ranije proglasila vanrednu situaciju zbog vrućina.

Za gašenje požara u opštini Urem koji je izbio u četvrtak, danas je angažovano više od 700 vojnika, a on je izgoreo najmanje 1.500 hektara vegetacije i ipak je uništio najmanje dve kuće, prema navodima pripadnika civilne zaštite.

Za drugi požar koji je nedaleko odatle izbio u petak u opštini Pombal, mobilisano je 450 vatrogasaca.

Požar koji je izbio u četvrtak u mestu Karaseda de Ansies, u severoistočnoj oblasti Bragansa je još jedna tačka visokog rizika ovog vikenda, prema rečima premijera Antonia Koste, koji je otkazao odlazak u Mozambik da bi pratio situaciju.

Portugalska vlada rešila je da podigne nivo uzbune za jedan stepen – na vanrednu situaciju od ponedeljka do petka iduće nedelje, i zatražila je od Evropske unije da aktivira mehanizam za zajedničku civilnu zaštitu.

Aktiviranjem mehanizma obezbedila je slanje dva aviona za gašenje požara stacioniranih u Španiji.

Vlada je navela da je aktivirala 60 aviona da pomognu svojim timovima na terenu.

Portugalski predsednik Marselo Rebele de Suza takodje je otkazao put za Njujork gde je trebalo da govori u Ekonomskom i socijalnom savetu UN.

Sadašnja vrućina pogadja zemlju čijih je 28,4 odsto teritorije bilo u situaciji ekstremne suše krajem juna, u odnosu na 1,4 odsto prethodnog meseca.

Portugalski ministar unutrašnjih poslova Žoze Luis Karneiro ukazao je da temperature mogu da dostignu do 45 stepeni Celzijusa, i da je ta zemlja suočena sa najvećim opasnostima od požara još od juna i oktobra 2017, kada je stradalo više od 100 ljudi.

Vlasti su uvele restrikcije kojim se zabranjuje javnosti pristup šumama smatranim posebno rizičnim, kao i upotreba poljoprivrednih mašina i vatrometa.

Premijer je u Tviter poruci podsetio sunarodnike da ne pale vatre napolju ili koriste teške poljoprivredne mašine koje mogu da izazovu varnice.

„Sprečavanje požara je najbolja pomoć koju možemo dati našim vatrogascima“, napisao je premijer.

Evropska unija je navela da zbog klimatskih promena kontinent suočava sa jednom odnnajtežih godina za prirodne katastrofe kao što su suše i požari.

U susednoj Španiji zbog požara na jugozapadu evakuisano je 30 ljudi iz predosstrožnosti. Oko 115 vatrogasaca uz pomoć helikoptera i aviona gase taj požar blizu sela El Ronkiljo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar