U trendu

Poruka odbeglog direktora sirotišta razlog ponovnog hapšenja Hrvata u Zambiji

ZAGREB – Osam hrvatskih državljana, odnosno četiri bračna para, drugi put su uhapšeni u Zambiji nakon što su tamošnje vlasti došle u posed uputstva odbeglog šefa sirotišta u DR Kongo, iz kojeg su oni navodno falsifikovanom dokumentacijom usvojili četvoro dece, kojim je u ceo slučaj uključena i jedna osoba iz imigracione službe.

Hrvatski državljani su osumnjičeni da su decu pokušali da usvoje na osnovu falsifikovanih dokumenata pa su optuženi za pokušaj trgovine ljudima.

Iz pisma odbeglog šefa sirotišta namenjenog hrvatskim državljanima, prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, proizlazi da je u slučaj umešana i imigracijska službenica Gloria Sakulenge.

“Bude li problema, javite se Gloriji, ona će sve rešiti”, piše u pismu odbeglog šefa sirotišta i to je, piše list pozivajući se na svoja saznanja, rečenica zbog koje su hrvatski državljani drugi put uhapšeni pred samo napuštanje zemlje, na aerodromu u zambijskom gradu Ndoli.

Optužnica protiv četiri bračna para biće sada proširena i na pomenutu Gloriju Sondoji Sakulenga, koja je više imigracijska službenica u Ndoli, pograničnom gradu između Zambije i DR Konga.

Poruku je napisao Emanuel Kabonga, direktor doma za nezbrinutu decu u DR Kongu iz kojeg su uhapšeni Hrvati, ali i mnogi drugi bračni parovi iz Hrvatske usvajali decu, a koji je, piše list pozivajući se na isti izvor, i dalje nedostupan i kongoanskim i zambijskim vlastima.

Poruku hrvatskim državljanima sa inkriminišućim sadržajem pronašle su zambijske vlasti neposredno pre nego što je četiri bračna para trebalo da napuste Zambiju.

Na prvom suđenju optužnica protiv hrvatskih državljana je odbačena i naloženo im je da u roku od 48 sati napuste Zambiju, ali nakon pronalaska pisma njima će se suditi ponovo.

Od izbijanja ove afere nije bilo ni nagoveštaja kakva je sudbina četiri deteta koje su ovi bračni parovi nameravali da povedu u Hrvatsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.