U trendu

Poseta Dragija Libiji: Više od diplomatske ljubaznosti

RIM – Poseta italijanskog premijera Marija Dragija Libiji danas je predmet kritika mnogih medija zbog njegove “zahvalnosti Libiji u spašavanju migranata”.

List “IL Manifesto” uikazuje da akcije libijske obalske straže, koja presreće i vraća migrante koji se pokušvaju domoći Evrope, nije spašavanje “već deportacija migranata u libijske migrazione centre gde, prema dokumentima raznih humanitarnih organizacija ljude, žene i decu muče, tuku, iskorištavaju i drže u nehumanim uslovima.

List podseća da je Italija od 2015 do 2020 investirala 1,3 milijarde evra kao pomoć Libiji za kontrolu migracione krize.

To je u skladu sa politiome Evropske Unije o takozvanoj “eksternalizaciji migranata”, to jest zadržavanje migranata u sabirnim centrima koji su izvan granica EU.

I list “Domani” kritikuje izjavu premijera Dragija, a njegovu zahvalnost za akcije libijskih vlasti u sprecavanju ilegalne migracije iz Afrike u Evropu, ocenjuju kao “više od diplomatske ljubaznosti”.

Italijanski premijer je juče bio u kratkoj poseti u Tripoliju gde je razgovarao sa libijskim premijerom vlade nacionalnog jedinstva Abdul Hamidom Dbeibahom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.