U trendu

Poseta potpredsednice SAD Parizu prošla nezapaženo

PARIZ – Posetu potpredsednice SAD Kamale Haris Parizu obeležile su večera iza zatvorenih vrata, nedavanje intervjua za francuske medije i uglavnom formalni događaji, umesto da bude iskorišćena za njeno “lansiranje” na međunarodnu scenu, ocenjuje briselsko izdanje američkog portala “Politiko”.

Poseta je, kako se navodi, pružila i malo mogućnosti da se potpredsednica SAD poveže sa francuskim narodom.

Na jučerašnjoj ceremoniji otvaranja Pariskog mirovnog foruma, Haris se pozvala na svoju majku Šjamalu Gopalan Haris, koja je sprovela istraživanje o raku dojke sa naučnicima sa Pasterovog medicinskog instituta, što je, kako ocenjuje “Politiko”, retka stvar lične prirode u inače strogo kontrolisanoj poseti.

Portal navodi da njena petodnevna poseta Francuskoj nije izazvala interesovanje javnosti niti medija, kao posete predsednika Baraka Obame ili Donalda Trampa.

Izveštavanje francuskih medija je bilo minimalno, a njen bilateralni sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u sredu uveče nije se pojavio ni u informativnim emisijama ni u novinama, dok je njeno prisustvo na obeležavanju Dana primirja pomenuto usputno.

Makron je toplo pozdravio Harisovu kada je stigao na Trijumfalnu kapiju gde je stajala sa francuskim zvaničnicima na ceremoniji, francuska ministarka zadužena za pitanja državljanstva Marlen Šiapa joj je zahvalila na prisustvu u tvitu, a gradonačelnica Pariza An Idalgo, koja se kandiduje za predsednika Francuske, takođe je odala priznanje potpredsednici SAD.

Haris je bila jedan od VIP gostiju na ceremoniji otvaranja Pariskog mirovnog foruma, Makronovog godišnjeg događaja o globalnom multilateralizmu.

Ali njen govor je imao malo ođeka, s obzirom na činjenicu da je Haris ponudila nedovoljno konkretnih rešenja ili novih predloga za borbu protiv nejednakosti.

Umesto toga, potpredsednica SAD je pozvala svetske lidere da “odbiju da prihvate status kvo” i da se bore protiv “dramatičnog porasta” nejednakosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.