Posle najava da će formirati novu vladu, Orban podneo ostavku

BUKUREŠT – Aktuelni predsednik Vlade Rumunije Ludovik Orban podneo je večeras ostavku, nagovestivši na taj način da je odustao od namere da postane sledeći premijer posle parlamentarnih izbora održanih u nedelju, javlja Rojters.

„Učinio sam najbolje što sam mogao, učinili smo najbolje što smo mogli. Moj cilj je da se stvori većina (u parlamentu) bez socijaldemokrata. Nadam se da će moja Liberalna partija imati snage da iznese sledećeg premijera“, rekao je Orban.

Opoziciona PSD je na izborima u nedelju osvojila oko 30 odsto glasova, a zatim sledi Orbanova vladajuća PNL stranka sa oko 25 odsto, dok je treća Unija spasite Rumuniju – Plus sa oko 15 odsto glasova.

Orban je u nedelju uveče proglasio pobedu, rekavši da je „uveren u kapacitet Nacionalne liberalne stranke da izgradi parlamentarnu većinu sa demokratskim evroatlanskim snagama, koje poštuju građane i žele da se Rumunija razvija, kako bi se što pre formirala vlada“, preneo je Radio Ruminija.

Premijerov optimizam najverovatnije je, kako je ranije javio Rojters, proizlazio iz uverenja da će zajedno sa drugim partijama imati većinu poslanika u Senatu, jer PSD ne može sama da formira vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.