U trendu

Poslednje borbe za neopredeljene pred neizvestan britanski referendum

Jedan dan pred presudni britanski referendum obe strane – i ona za ostanak Velike Britanije u uniji i ona za izlazak iz nje, ulažu poslednje napore da pridobiju neopredeljene glasače, organizovanjem govora, intervjua i debata.

Cilj obe kampanje je, obzirom na tesne rezultate anketa, da se pridobije 10 odsto neopredeljenih koji bi sutra mogli da prevagnu na jednu ili drugu stranu.

Kladioničari nedvosmisleno daju prednost pobedi bloka za ostanak, dok prosek od šest poslednjih anketa sajta „Šta Velika Britanija misli“ (WhatUKThinks) daju grupi za ostanak u Uniji jedan procentni poen prednosti, odnosno 51 odsto.

Premijer Kameron je u intervjuu objavljenom danas u „Gardijanu“, rekao da strana za izlazak iz Unije podstiče netoleranciju, i da bi izborom da izadje iz EU, Velika Britanija sebe prikazala kao „uskogrudu“ i „zemlju okrenutu sebi“. On je juče pozvao Britance da „glasaju za svoju decu“ i ostanu u Uniji.

Zagovornici i protivnici izlaska Velike Britanije iz Evropske unije ukrstili su koplja sinoć u debati pred 6.000 ljudi na Stadionu „Vembli“ u Londonu. U debati su učestvovala po tri zvaničnika iz oba tabora.

Debata koju je organizovao Bi-Bi-Si, trajala je dva sata, a ton je brzo podignut i sagovornici nisu oklevali jedan drugom da upadaju u reč i da razmene uvrede, dok se moderator borio da zavede red.

Odgovarajući na pitanje o ekonomiji, bivši konzervativni gradonačelnik Londona Boris Džonson, predvodnik zagovornika izlaska Britanije iz EU, optužio je Uniju da je kriva za teškoće kroz koje prolazi britanska industrija čelika.

„Kažu nam da ne možemo da smanjimo naše energetske troškove, da zaštitimo radna mesta… zato što Brisel kaže ‘Ne!’ „, rekao je Džonson.

Odmah je skočio njegov naslednik na mestu gradonačelnika Londona, laburista Sadik Kan i zastupnik ostanka u Uniji.

„Laži, to su samo laži jedna za drugom. Borise, ti treba da znaš da gotovo pola miliona radnih mesta u Londonu direktno zavisi od Evropske unije!“, uzviknuo je Kan.

Njih dvojica su se sukobila i oko imigracije: Kan je opet optužio pro-Bregzit stranu da laže kada kaže da bi Turska mogla da udje u EU u bliskoj budućnosti.

„To su alarmantne izjave Borise, treba da te je sramota!“, uzviknuo je on.

Boris Džonson je odgovorio da je tabor za EU zasnovao svoju kampanju na zastrašivanju u pogledu ekonomskih posledica izlaska iz Unije.

„Oni kažu da nemamo drugi izbor, nego da kleknemo pred Briselom. Mi kažemo da oni žalosno potcenjuju ovu zemlju“, rekao je Džonson koji ima ambicije da Dejvida Kamerona nasledi na mestu premijera.

Jedan od gledalaca, Majkl Flaksington, 21-godišnji student, rekao je posle rasprave da se „skoro osećao miris krvi“ i da je atmosfera bila kao na fudbalskim utakmicama 1980-ih godina.

Ta debata, čiji je ton odrazio agresivnost kampanje, bila je za dve strane prilika da pre sutrašnjeg referenduma priuku neopredeljene kada budu odlučivali da li će Velika Britanija ostati u EU, ili izaći iz nje što je izbor koji je odlučujući i za Veliku Britaniju, i za Evropu.

Kameron je juče uputio molbu Britancima i rekao im da misle na svoju decu pre no što glasaju.

„Za vas, za vašu porodicu i budućnost naše zemlje glasajte za ostanak u EU“, rekao je Kameron ispred Dauning strita 10, i istakao da je izlazak iz Unije „nepovratan“.

Na strani onih za izlazak iz Unije, Najdžel Faradž, šef evroskeptične partije Jukip, objavio je novi poster sa slikom škola pretrpanih zbog priliva migranata i optužio je stranu za ostanak u Uniji da zloupotrebljava prošlonedeljno ubistvo proevropske laburističke poslanice Džo Koks.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.