U trendu

Potonula ruska krstarica Moskva: Da li su krivi incident ili raketa „neptun“ (foto)

Raketna krstarica Moskva, komandni brod ruske Crnomorske flote i jedan od najvećih plovila bivšeg SSSR-a, ozbiljno je oštećen i zatim potonuo u još nerazjašnjenom incidentu oko 150 kilometara od ukrajinske luke Odesa.

„Tokom tegljenja krstarice Moskva u luku, brod je izgubio stabilnost zbog štete u trupu nastale zbog eksplozije municije. U olujnom vremenu, brod je potonuo“, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao da je predsednik Vladimir Putin obavešten o ovom slučaju, ali da će sve dodatne informacije pristizati iz ministarstva odbrane.

Ukrajinske vlasti su, odmah po eksploziji, objavile da je ruska raketna krstarica potopljena pošto su na nju ispaljena dva protivbrodska projektila „neptun“, koji teoretski imaju domet i do 300 kilometara.

Raketna krstarica Moskva, komandni brod ruske Crnomorske flote i jedan od najvećih plovila bivšeg SSSR-a, ozbiljno je oštećen i zatim potonuo u još nerazjašnjenom incidentu oko 150 kilometara od ukrajinske luke Odesa.

Prema ukrajinskim izvorima, posada sistema „neptun“ iskoristila je loše vreme i ispalila par projektila na krstaricu, koja se u trenutku ovog događaja nalazila manje od 60 kilometara od obale.

Ukrajinci su, navodno, poslali jedan dron „bajraktar“ kako bi, bar nakratko, omeli operatore na ruskim radarima.

Rusko ministarstvo odbrane, međutim, tvrdi da je incident na ovom brodu rezultat eksplozije municije, te da je više od 500 članova posade „Moskve“ evakuisano, dok će krstarica biti, uz pomoć tegljača, biti prebačena u matičnu luku Sevastopolj.

Moskva je najveći ratni brod potopljen još od Folklandskog rata 1982. Godine, kada je britanska podmornica „Konkorer“ sa dva torpeda potopila argentinsku krstaricu „General Belgrano“.

U toj akciji, ubijena su 323 člana posade argentinske krstarice, dok ih je 770 spaseno.

Moskva je vodeći brod Crnomorske flote Rusije i projekta 1164 Atlant, a pod imenom Slava porinut je 1983. godine, dok je sadašnji naziv dobio 1996. godine.

Brod je opremljen sa 16 raketnih lansera P-1000 Vulkan, dometa od najmanje 700 km, preneo je TAS S.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.