U trendu

Potpisan sporazum o kontribuciji od 2,5 miliona evra u Fond za ubrzani razvoj

PODGORICA – Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović, rezidentni koordinator UN Piter Lunberg i ambasador Švajcarske u Podgorici Urs Šmid potpisali su danas sporazum o opredeljivanju sredstava za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, reeč je o finansijskom alatu nove generacije koji su uspostavile Ujedinjenje nacije u zemlji, a čiji je cilj objedinjavanje donatorskih sredstava koja će se usmeriti ka razvojnim inicijativama. Vlada Crne Gore opredelila je iznos od milion evra za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore, dok je Vlada Švajcarske podržala ovu inicijativu sa 1,5 miliona evra.

Prethodno, kontribuciju za Fond opredelila je i Vlada Luksemburga.

„Ideja i vizija ove vlade je da Crnu Goru učinimo zelenom destinacijom. To nije lak posao, jer mnogo toga moramo promeniti, a moramo da imamo i održive projekte. Više sam nego siguran da će nam ovaj Fond dati šansu da nađemo dobar projekat i da ćemo nakon njegove implementacije imati mnogo bolju situaciju po pitanju održivog razvoja“, kazao je Dritan Abazović.

Crnogorska kontribucija za održivi razvoj kroz ovaj modalitet finansiranja je posebno značajna kada se stavi u perspektivu veličine zemlje i ekonomije. Crna Gora ovim ulaže 1,3 evra po glavi stanovnika u održivi razvoj kroz instrumente Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore, što je više od svih zemalja regiona ali i jasan indikator strateškog opredeljenja Crne Gore ka održivom razvoju i saradnji sa Ujedinjenim nacijama.

Navodi se i da je rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori Piter Lundberg istakao da je Fond za ubrzani razvoj Crne Gore osmišljen kao snažan katalizator za ubrzanje ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja u zemlji.

„Fond za ubrzani razvoj Crne Gore je zajednička vizija ubrzanog ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja. Obzirom na ogromni razvojni potencijal, Fond može biti važan fatkor razvoja Crne Gore i ostvarivanja nacionalnih prioriteta, na prvom mestu pristupanja zemlje Evropskoj uniji“, kazao je Lundberg dodajući da je Fonda rezultat istinskog razvojnog partnerstva.

Urs Šmid, ambasador Švajcarske koja je za sada najveći donator Fonda, istakao je da su bilateralni odnosi između Švajcarske i Crne Gore veoma dinamični i da je Švajcarska među pet najvećih stranih investitora u Crnoj Gori sa oko 800 miliona evra uloženih od 2003. godine.

“Učešće Švajcarske u Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore dodatno će unaprediti odnose naših dveju država i verujem da će naš doprinos ohrabriti druge države i razvojne partnere da se pridruže i kroz ovaj inovativni finansijski mehanizam doprinesu ubrzanju reformi u Crnoj Gori”, kazao je Šmid.

Konsolidacijom i usmeravanjem sredstava ka ciljanim razvojnim intervencijama, Fond ima za cilj da, kako je saopšteno, kao katalizator ubrzanja Agende 2030, ujedno doprinese i ubrzanju učlanjenja Crne Gore u EU, obzirom na visok stepen usklađenosti Agende održivog razvoja i procesa pristupanja EU.

Fond je osmišljen kao podrška strateškim inicijativama u tri prioritetne oblasti Okvira saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2023–2027: 1) inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost, 2) razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost i 3) društvena kohezija, upravljanje po meri čoveka, vladavine prava i poštovanje ljudskih prava, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar