U trendu

Potpisan Sporazum o saradnji Novog Sada i Sankt Peterburga

SANKT PETERBURG – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas u administraciji Petrogradskog okruga u Ruskoj Federaciji sa šefom uprave tog okruga Ivanom Aleksandrovičem Gromovom i sa njim potpisao Sporazum o saradnji između Novog Sada i Sankt Peterburga.

Cilj sporazuma je održavanje i jačanje odnosa Ruske Federacije i Republike Srbije, kao i težnja da se dalje razvija svestrana saradnja zasnovana na ravnopravnost kako bi se efikasno doprinelo širenju i jačanju ekonomske i humanitarne saradnje, razvoju naučno-tehničkih i kulturnih veza.

„Od danas je novosadska porodica gradova-prijatelja bogatija za još jednog člana, a to je Petrogradski rejon Sankt Peterburga, što su zaista divne vesti za sve Novosađane. Saradnja započeta 2005. godine, sada je krunisana formalnim potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu“, rekao je Vučević i zahvalio domaćinu Gromovu i Petrogradskoj administraciji na prijateljskoj atmosferi i srdačnom odnosu.

Ono što je možda najlepše u sadržaju tog sporazuma, kako je dodao, jeste to što je veliki deo buduće saradnje definisan, ne samo u oblasti komunalnih delatnosti, ili privrede, već i kroz kulturnu razmenu učenika i studenata, onih koji predstavljaju budućnost i koji će nastaviti da jačaju prijateljstvo između gradova dve zemlje.

„S nestrpljenjem čekam uzvratnu posetu naših domaćina i radujemo se nastavku širenja mreže prijatelja Novog Sada, jer naš grad to zaslužuje“, rekao je Vučević.

Potpisivanjem Sporazuma obe strane su se obavezale da će doprinositi širenju i produbljivanju dugoročne saradnje u oblastima komunalnih usluga, urbanizma, kulture, privrede i turizma, kao i u socijalnoj sferi i primeni sistema „Smart City“.

U Sporazumu je precizirano da će u potpunosti biti podstican razvoj odnosa radi intenziviranja direktnih ekonomskih veza i razmene iskustava između organizacija civilnog društva, privrednih subjekata, institucija u sferi nauke, kulture, obrazovanja i zdravstva.

Posebno je naglašeno održavanje zajedničkih foruma, poslovnih susreta, razmena delegacija učenika i nastavnika, razmena iskustava u radu omladinskih organizacija i sprovođenje zajedničkih sportskih manifestacija.

Ovaj Sporazum potpisan je na osnovu Sporazuma o saradnji između Administracije Petrogradskog rejona Sankt Peterburga Ruske Federacije i Grada Novog Sada od 12. maja 2005.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar