Potraga za Salopekom traje, ispituju se tragovi

Opsežna portaga za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom se nastavlja, a pored hrvatske vlasti u akciiju su uključene i egipatske nadležne službe koje, kako se navodi, rade sve što je u njihovoj moći kako bi locirale i spasle hrvatskog državljanina iz ruku ekstremista Islamske države.

Portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zeid potvrdio je zagrebačkom “Jutarnjem listu” da su pronađeni “neki dokazi, tragovi koji se ispituju” u pokušaju lociranja Salopeka.

Abu Zeid naglašava da su hrvatske i egipatske diplomatske službe u kontaktu oko čitavog slučaja i dodaje da se, pre svega, pokušava saznati da li oteti Hrvat živ.

“To pokušavamo da saznamo. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je reč o suprotnom”, kaže portparol egipatskog ministrarstva.

Prema navodima egipatskih medija, egipatske vlasti sprovode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu, a bezbednosne snage su, navodno, upale u uporišta ekstremista na Sinaju.

Upitan da li su ti navodi medija tačni, Abu Zeid je odgovorio da Ministarstvo spoljnih poslova nema uvid u operativne detalje istrage, ali da je siguran da će egipatske vlasti to rešiti što pre.

“Ovakvi incidenti su izolovani, raštrkani, događaju se u nekim delovima zemlje. Vidite kako Egipćani žive, Egipat nije područje terorizma, no takve se stvari događaju. Postoji potreba da sve države koordinišu svoje napore, pokažu solidarnost i dele informacije jer svi ovi incidenti pokazuju da terorizam ne pravi razliku između vere ili zemlje. Teroristi imaju svoju dinamiku, svoje teorije”, objašnjava on.

Abu Zeid naglašava da egipatska vlada daje sve od sebe da se izbori s terorizmom i istrebi ga, ali da su svesni da će za to trebati vremena i da je veoma bitna koordinacija i saradnja između država, jer njedna zemlja ne može sama “istrebiti terorizam”.

Za zahtev koji su otmičari dali u slučaju Salopek – oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora, egipatski zvaničnik tvrdi da je vrlo uošten, da se ne zna na koga se odnosi i da se radi samo o pokušaju da pokažu da imaju neki cilj koji brane.

“Da su ozbiljni, rekli bi na koga misle”, naglašava i dodaje da se radi o “destruktivnom činu terora koji nema opravdanja”.

Porodici otetog Salopeka poručuje da imaju solidarnost i podršku egipatskih vlasti i da se svi zajedno trebaju nadati da će “biti pušten što pre”, uz podsećanje da egipatske vlasti imaju pravilo o nepregovaranju s teroristima.

“Tolerancija za to je nula i nadamo se da ćemo ga uz pomoć otkrivenih tragova što pre pronaći i osloboditi”, zaključio je Abu Zeid.

Inače, kako piše “Večrnji list” dvojica egipatskih policajca, pripadnika antiterorističke specijalne jedinice, poginula su, a troje ih je ranjeno u potrazi za otetim Hrvatom kada je na poluostrvu Sinaj njihovo vozilo naletelo na minu koju su postavili pripadnici terorističke organizacija ISIL-a, kako bi usporili njihov prodor još dublje u teritoriju koji kontroliraju.

I dok traje opsežna potraga za Salopekom, čijom egzekucijom ekstremisti Islamske države prete egipatskoj vladi, njegova sudbina još je nepoznata i maglovita i niko ne želi da nagađa.

Salopek, koji je otet 22. jula ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao, radio je za francusku grupu “Kompanji ženeral de žeofizik” (CGG).

Ultimatum od 48 sati koji su islamisti dali egipatskim vlastima da oslobode muslimanske zatvorenice ili će Salopek biti pogubljen je istekao, dok zvaničnih objava o njegovoj sudbini i dalje nema.

Zanimljivo je, primećuje hrvatski dnevnik, da vodeći egipatski i arapski mediji otmici Hrvata ne daju toliko prostora kao što su to činili kad je bila rec o otmicama Amerikanaca, Britanaca, Francuza i ostalih zapadnjaka.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova juče je kratko objavilo da, koristeći sve mehanizme koji im stoje na raspolaganju, radi na rešavanju slučaja otmice, a zbog osetljivosti situacije ne mogu da objavljuju detalje i apeluju da se ne objavljuju neproverene informacije.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Ostavite komentar