U trendu

Poznati američki filozof: Amerika ide u propast!

Svetski poznati i priznati američki filozof i publicista, profesor lingvistike Masačusetskog tehnološkog instituta Noam Čomski oštro je kritikovao vojnu strategiju Donalda Trampa.
Kurdske snage bezbednosti. Oko 150 američkih vojnika dolaze u severoistočnu Siriju

Ovaj vrhunski kritički intelektualac bio je gost prve emisije iz serije „Razgovor s Koreom“, koju će na RT voditi 43. predsednik Ekvadora i osnivač pokreta „Alijansa Pais“, doktor ekonomskih nauka Rafael Korea.

Čomski je o vojnoj strategiji svoje zemlje rekao: „Pod Trampom strategija postaje sve slabija, sve manje efikasna i sve dezintegrisanija i sve očitije gubi autoritet i težinu koju je imala na međunarodnoj areni. Takođe: kreće se u smeru uništenja sveta“.

Filozof je dodatno ukazao da odnos Vašingtona prema postojećoj krizi postojanja planete karakteriše i razotkriva odnos Bele kuće prema klimatskim promenama.

Čomski je uveren da se SAD drže kursa koji samo još više povećava opasnost.

Posebno je naglasio: „Amerika sada potiskuje Saudijsku Arabiju sa pozicije svetskog lidera po proizvodnji fosilnih goriva. To je katastrofa!“

Čomski je uveren da bi konflikt sa Severnom Korejom najbolje bilo razrešiti po formuli „dvostrukog zamrzavanja“ koju je predložila Kina: Pjongjang zamrzava svoj nuklearni program, a da obustavlja vojne manevre u blizini Severne Koreje koje ona s razlogom doživljava kao preteće.

„To i jeste realna i veoma ozbiljna pretnja. Jer, pored severnokorejskih granica redovno patroliraju naš avioni koji nose nuklearno naoružanje — B-1, B-52“

Čomski je upozorio sunarodnike da Sjedinjenim Američkim Državama preti krah zbog neoliberalizma i tržišne ekonomije:

„Jurimo u propast koja je uslovljena tržišnim sistemom koji je probleme premestio iz društva u sferu tržišta. Zato su u Sjedinjenim Državama interesi kapitala, transnacionalnih korporacija i finansijskih institucija stavljeni iznad interesa ljudi“.

Čomski je sve dodatno izoštrio i zaoštrio, rekavši:
Američka zastava na predizbornom skupu demokratskog kandidata

„Tvrdi se da ideologija neoliberalizma tobože širi naše slobode. A istina je da ona nameće tiraniju. Protivnici neoliberalizma u SAD su žigosani kao marginalci i neprijatelji Amerike. Porazno je, ali je istina: čim u SAD kritikujete politički kurs, postajete — neprijatelj Amerike. To je svojstveno samo diktaturama“.

Čomski je uveren da je trenutno vladajuća Republikanska partija SAD posvećena „razaranju života ljudi“ i da se zato Amerika kreće ka propasti dok ostatak sveta pokušava da čini nešto normalno i da to osujeti.

(ISKRA, Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.