U trendu

Pradali nova predsednica Međunarodne federacije novinara

MUSKAT – Međunarodna federacija novinara (IFJ) danas je na 31. Kongresu u Muskatu (Oman) za novog predsednika izabrala Dominik Pradali iz Francuske koja je biIa i jedini kandidat na izborima.

Ona je druga žena na toj funkciji u poslednjih gotovo 100 godina.

Dominik Pradali je generalna sekretarka francuskog sindikata novinara, a celokupnu svoju profesionalnu karijeru provela je na nacionalnoj televiziji na kojoj je bila i na funkciji glavne i odgovorne urednice.

Bila je i članica Komisije za novinarsku etiku i medijaciju Francuske.

Aktivna je članica IFJ duže od 15 godina, a bila je i članica Izvršnog odbora u dva mandata.

Dominik Pradali obećala je da će svoj mandat posvetiti slobodi štampe širom sveta, solidarnosti među kolegama, kao i poboljšanju njihovog materijalnog položaja, podršci novinarima koji rade u ratnim zonama i njihovoj sigurnosti, posebno imajući u vidu da je od poslednjeg Kongresa pre tri godine u svetu ubijeno i stradalo više od 200 novinara.

Pradali se zalaže i za jedinstvo i opstanak IFJ kao jedinstvene organizacije.

Njena zamenica naredne tri godine biće Žuliana Lainez iz Perua, a novi potpredsednici su Sabina Inderdžit iz Indije i Palestinac, Abu Baker Naser.

Za blagajnika je izabran DŽim Bumela iz Velike Britanije.

Međunarodna federacija novinara osnovana je 1926. u Parizu na inicijativu novinara i aktiviste Žorža Burdona koji je takođe bio i jedan od osnivača Lige za ljudska prava.

Njegova je životna misija bila solidarnost među svim novinarima na planeti i poboljšanje uslova rada kako bi informacije prenosili kompletno i objektivno, što je ostalo osnovni zadatak i posle gotovo jednog veka postojanja federacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.