U trendu

Pravoslavni vernici pod senkom restrikcija slavili dolazak Blagodatnog ognja

Pravoslavni vernici danas su u Crkvi Svetog groba prisustvovali ceremoniji Blagodatnog ognja na Veliku subotu pred Uskrs, „praznik nad praznicima“.

Taj drevni ritual izazvao je ove, kao i pošle godine, napetost s izraelskom policijom, jer je broj vernika koji mogu da uđu u crkvu ograničen na 1.800, a nekad ih je bilo i do 10.000.

Kako je navedeno namera Izraela je bila da spreči nesreću poput one koja je dogodila pre dve godine na jevrejskom svetom mestu, na severu zemlje, kada je u metežu stradalo 45 ljudi.

Na Veliku subotu pre pravoslavnog uskrsa plamen se javlja u Crkvi Svetog groba podignutoj na mestu gde je po hrišćanskoj tradiciji Isus razapet, sahranjen i uskrsnuo.

Svake godine jerusalimski patrijarh ulazi u edikulu, gde se nalazi Isusov grob, a vraća se zapaljenim bakljama i pali svežnjeve od 33 sveće od kojih svaka simbolizuje godinu Isusovog života, u rukama hiljada vernika.

Dok se to dešava zvona zvone, a vernici uzvikuju svako na svom jeziku „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“, preneo je AP.

Ritual svetog ognja star 1.200 godina predstavlja večnost, mir i obnovu i najsvetiji je događaj za pravoslavce.

Jelena Novaković iz Crne Gore izjavila je danas za AP da joj je žao što ne može da dođe do crkve gde, kako je rekla njeno srce i njena vera žele da bude.

Ona je poput hiljada drugih vernika ostala iza metalnih barikada u prolazima koji vode do crkve.

U nekim slučajevima je guranje prerastalo u nasilje, a na video snimcima se vidi kako izraelska policija vuče i udara nekoliko vernika, prislanja koptskog sveštenika uza zid i obara jednu ženu na zemlju.

Najmanje jedna osoba je okrvavljena odneta u kola hitne pomoći.

Hrišćanska manjina u Jerusalimu suočena sa sukobom Jevreja i muslimana strahuje da dodatne mere bezbednosti imaju za cilj da izmene njihov status u jerusalimskom Starom gradu, omogućavanjem većeg pristupa Jevrejima, a ograničavanjem broja hrišćanskih vernika.

Jerusalimska patrijaršija je kritikovala restrikcije označivši ih kršenjem verske slobode i pozvala sve vernike da dođu u crkvu uprkos izraelskim upozorenjima.

Već u 8.00 izraelski policajci su vraćali većinu vernika sa kapija Starog grada, uključujući turiste koji su doputovali iz Evrope i palestinske hrišćane koji su stigli sa okupirane Zapadne obale i usmeravali ih na mesto odakle se ceremonija može pratiti na ekranu.

Gnevni hodočasnici i sveštenici su uporno nastojali da se probiju, a policija ih u tome sprečavala dopuštajući da samo neki vernici koji imaju ulaznice i lokalni stanovnici prođu.

Posle ceremonije Blagodatni oganj je čarter letovima poslat u zemlje u kojima žive pravoslavni hrišćani.

Na napetost tokom pravoslavnog Uskrsa uticalo je delom poklapanje jevrejskih, muslimanskih i hrišćanskih praznika ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.