U trendu

Pravoslavni vernici širom Republike Srpske proslavili Božić

BANJALUKA – U pravoslavnim hramovima širom Republike Srpske služene su liturgije, a najradosniji hrišćanski praznik vernici proslavljaju u krugu najbližih.

Veliki broj Banjalučana praznik je dočekao u ponoć na božićnoj liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja.

Obraćajući se vernicima, episkop banjalučki Jefrem poručio je svima da se Hristu pomole za one kojima je danas najteže, onima koji su bolešću privezani za bolesničke postelje, ali i jednako sa medicinskim osobljem koje brine o njima i koje, ako jedni stradaju, a ovi drugi prinose žrtvu lečenja, stradanja i brige, prenosi RTRS.

Božićna liturgija služena je i u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Starešina Saborne crkve u Sarajevu Vladimir Stupar rekao je, nakon svete arhijerejsku liturgije u Sabornom hramu u Bijeljini, i da je poruka Božića da se živi u harmoniji i ljubavi sa drugim ljudima, da se napreduje i da vole svi ljudi, bez obzira na njihovu veru i naciju.

Praznično jutro pravoslavci u Trebinju počeli su uz molitvu i želje da među ljudima vladaju mir, zdravlje i napredak, a svečano i praznično Božić je dočekan i u hramovima ostalih istočnoherecegovačkih opština.

U pravoslavnim domovima slaviće se i drugog dana Božića, a posebno 9. januara, kada se svečano obeležava Sveti Arhiđakon Stefan, Dan Republike Srpske.

Na Božićno jutro, svečano je bilo u svim hramovima, namesništva Srpske pravoslavne ckrve u Brčkom, a Božić je proslavljen i u Bihaću, gde je liturgiji u Hramu Svete Trojice prisustvovalo tridesetak građana.

Liturgiji je prisustvovao i bivši gradonačelnik Bihaća Hamdija Lipovača, koji je, za doprinos izgradnji Hrama Svete Trojice, odlikovan Ordenom Svetog Save.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.