Predsednica Grčke skratila posetu Moldaviji zbog tragičnog sudara vozova

ATINA – Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je danas na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednicom Moldavije Majom Sandu da je zbog tragičnog sudara vozova kod Larise u Grčkoj oblasti Tesalija primorana da prekine državnu posetu Moldaviji.

Grčka predsednica je rekla da se vraća u svoju zemlju da bi „bila bliže svojim ljudima i dala podršku onima kojima je to potrebno“, prenosi Rojters.

U Grčkoj je proglašena trodnevna žalost zbog tragičnog sudara međugradskog putničkog voza koji je saobraćao iz Atine za Solun sa teretnim vozom ispred grada Larisa u centralnoj Grčkoj, prenosi Ekatimerini.

U sudaru je poginulo najmanje 36 ljudi, 66 je zadržano na bolničkom lečenju, a šest se nalazi na intenzivnoj nezi, dodaje Ekatimerini.

Prema istom izvoru, u akciji spasavanja učestvuje 150 vatrogasaca sa 70 vozila i 30 medicinskih vozila.
U vozu je bilo oko 350 ljudi, a veliki broj putnika su bili univerzitetski studenti, precizira Ekatimerini.

Vatrogasna brigada saopštila je da je dobila informaciju o nesreći kratko pre ponoći, dodaje Bi-Bi-Si.

Guverner oblasti Tesalija Konstatinos Agorastos je za grčku državnu televiziju izjavio da je ceo prednji deo putničkog voza razoren i dodao su se vozovi sudarili na istom koloseku, prenosi Rojters.

„Vozovi su išli velikom brzinom, a mašinovođe nisu znale da se im drugi voz približava,“ rekao je Agoratas.

Stergios Minenis, koji je bio u putničkom vozu, je za Rojters rekao da su putnici čuli „veliku eksploziju“ i doživeli „deset sekundi iz noćne more.“

Minenis je dodao da su se putnici od posledica sudara prevrtali u vagonu i da je ubrzo nastala panika.

„Sve je odmah počelo da gori, vatra je bila svuda, levo i desno. Nekih 10,15 sekundi je vladao apsolutni haos,“ izjavio je Minenis.

Uzrok nesreće je i dalje nepoznat, a istraga će morati da odgovori na pitanje kako je moguće da su se dva voza koja su se sudarila vozila ceo kilometar na istom koloseku, piše Ekatimerini.

Očekuje se da će zbog ove nesreće biti podignute krivične prijave, dodaje grčki list.

Ovo je najteža saobraćajna nesreća u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.