U trendu

Predsednici Francuske i Egipta za okončanje sukoba na Bliskom istoku

Predsednici Francuske i Egipta Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Abdel Fatah el Sisi naglasili su danas neophodnost brzog okončanja izraelsko-palestinskih sukoba i izrazili zabrinutost zbog velikog broja civilnih žrtava, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je tokom telefonskom razgovora sa egipatskim kolegom ponovio podršku Egiptu u posredovanju u rešavanju sukoba na Bliskom istoku i dodao da će dve zemlje raditi na što bržem uspostavljanju primirja.

U toku je posredovanje koje uključuje Egipat, Jordan, kao i Nemačku, uz podršku Francuske, navele su ranije danas francuske vlasti.

„Poslednjih dana postoji diplomatska ofanziva. Podržavamo ideju egipatskog posredovanja, jer i Egipćani i Jordanci razgovaraju sa svima u regionu“, navele su vlasti.

Od početka izraelsko-palestinskih sukoba 10. maja, poginulo je 197 Palestinaca od kojih 58 dece, dok je više od 1.200 ranjeno. Na izraelskoj strani poginulo je deset osoba, medju kojima jedno dete, dok su 294 osobe ranjene u raketnim napadima iz Gaze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.