U trendu

Predsednici parlamenata potvrdili da Srbija i Mađarska imaju odlične odnose

BUDIMPEŠTA – Srbija i Mađarska imaju odlične, prijateljske bilateralne odnose koji su na najvišem nivou u modernoj istoriji, potvrdili su prilikom današnjeg susreta u Budimpešti predsednici Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednika Parlamenta Mađarske Laslo Kever.

Sagovornici su izrazili uverenje da će se bliska i dinamična saradnja u svim oblastima nastaviti, navodi se u saopštenju pres službe Narodne Skupštine.

„Na svim područjima imamo izvanrednu saradnju, i naš današnji susret je, uveren sam, samo jedan od niza koraka ka njenom dodatnom učvršćivanju i unapređenju u budućnosti“, poručio je Orlić.

On je iskoristio priliku da zahvali na podršci koju Mađarska pruža Srbiji na njenom evropskom putu, kao i na jasnoj političkoj podršci iskazanoj u svakoj prilici.

Kever je poručio da je podrška evropskim integracijama Srbije neupitna, i da se takav stav neće menjati.

„Srbija je, zbog svojih uspeha i rezultata u procesu integracija, već zaslužila mesto među članicama EU. Srbija je potrebna EU, potrebna je i našoj zemlji, i nadamo se da ćete se priključiti što pre. Vaše članstvo će značiti početak epohe strateške saradnje Srbije i Mađarske na još višem nivou“, rekao je on.

Orlić se zahvalio kolegi i za odnos prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Mađarskoj, čiji je položaj, kako sami ističu, bolji nego ikada ranije.

Sagovornici su pozdravili saradnju na realizaciji strateški značajnih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i zajednički angažman po pitanju energetske bezbednosti.

„Siguran sam da je pred nama još mnogo važnih i velikih pobeda koje ćemo, za naše dve zemlje i naša dva naroda, zajedno izboriti u budućnosti“, poručio je Orlić.

Predsednici parlamenata izrazili su spremnost za dalje jačanje parlamentarnih odnosa.

Kever je Orlića pozvao da učestvuje na Konvenciji predsednika parlamenata država Jugoistočne Evrope, koja će u novembru biti održana u Budimpešti.

Orlić je njega pozvao da poseti Srbiju što je Kever prihvatio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar