U trendu

Predsednički izbori na Filipinima

Na Filipinima se danas održavaju predsednički izbori na kojima je favorit gradonačelnik grada Davao, Rodrigo Duterte, poznat po čvrstom stavu prema kriminalcima.

Tri decenije posle revolucije u kojoj je srušen diktator Ferdinand Markos, protivnici Dutertea upozorili su da zemlja, ako bi on bio izabran za novog šefa države, može da udje u novu fazu diktature i nemira.   

Rodrigo Duterte je obećao da će se obračunati s desetinama hiljade kriminalaca u zemlji tako što će ih ubiti i da se neće obazirati na Kongres, ukoliko ne bude imao potrebnu podršku.

„Zaboravite na ljudska prava!“, poručio je na predizbornom mitingu kandidat koji je odgovoran za organizovanje eskadrona smrti u svom gradu i ubistvo više hiljada ljudi.

U zemlji u kojoj 80 odsto stanovništva čine katolički vernici, Duterte je psovao rimokatoličkog poglavara zbog saopbraćajnoj kolapsa koji je izazvala njegova poseta arhipelagu.  

Duterte je izazvao bes javnosti kada je nedavno ispričio loš vic o silovanju i ubistvu jedne australijske misionarke 1989. godine.

Prema poslednjim anketama, Duterte ima 11 poena prednosti u odnosu na svoje rivale.

Najveći rivali su mu Grejs Po, senatorka i bivša učiteljica, i Mar Rohas, nekadašnji bankar i unuk prvog predsednika Republike Filipini, Manuela Rohasa.

Prvi rezultati očekuju se u ponedeljak uveče.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.