U trendu

Predsednik Burkine Faso Roha Kabora oglasio se na Tviteru?

UAGADUGU – Predsednik Burkine Faso Roha Kabora pozvao je na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike.

Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore autor tog posta.

„Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme“, navodi se u postu koji je potpisan sa RK.

Na nalogu predsednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože „zarad višeg interesa nacije“.

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika.

Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista.

Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast.

Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu.

Međutim, dva druga bezbednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on odveden na bezbednu lokaciju radi zaštite.

Zapadnoafrički blok EKOVAS osudio je pokušaj puča u Burkini Faso, navodeći da smatra da je vojska odgovorna za bezbednost predsednika Roha Kaborea, za koga se ne zna gde se nalazi.

I Afrička unija (AU) osudila je ono što je opisala kao pokušaj državnog udara protiv demokratski izabranog predsednika Burkine Faso Roha Kaborea, navodeći takođe da se ne zna gde se on nalazi.

U saopštenju predsednik Komisije AU Musa Faki Mahamat pozvao je vojsku i bezbednosne snage Burkine Faso da se drže svog legitimnog mandata, odbrane zemlje i da osiguraju bezbednost Kaborea i članova njegove vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.