U trendu

Predsednik Duda apelovao na vladu i opoziciju da nije vreme za političke svadje

Predsednik Poljske Andžej Duda apelovao je danas na Poljake, pre svega na vladu i opoziciju, da suočeni sa agresijom Rusije na Ukrajinu odbace političke svadje i sporove i da ne dozvole ruskim provokacijama i dezinformacija da ih nahuškaju jedne na druge.

„Poljska država položila je ispit. Poljska je danas simbol pomoći Ukrajini. U stvari zbog toga smo i bićemo cilj cinične ruske propagande i dezinformacija. Kao država reagovaćemo na njih odlučno ali molim vas sve da budete izuzetno trezveni i odgovorni. Ne širite glasine i neproverene informacije, ne dozvolimo da nas posvadjaju nahuškaju jedne na druge“ apelovao je večeras Duda u vanrednom obraćanju Poljacima na poljskim televizijama.

Poljski predsednik zatražio je od vlade i opozicije da ostave po strani sporove i pomognu borbi za nezavisnost Ukrajine koja je postala za slobodni svet simbol odbrane zajedničkih vrednosti.

„Sada nije vreme za političke svadje“, rekao je Duda.

Prethodno je poljski predsednik danas stavio veto na kontroverzni zakon o prosveti koji pojačava kontrolu države nad školama a koji je izazvao velike proteste i medju učiteljima i roditeljima djaka i kritike opozicije jer je shvaćen kao uvodjenje ideologije konzervativne vladajuće stranke Pravo i Pravda i jačanje uticaja Poljske katoličke crkve u školama.

„Stavio sam veto na zakon. Smatrajmo da je stvar završena. Sada nam nisu potrebni dodatni sporovi“, poručio je poljski predsednik na Tviteru a kasnije je rekao novinarima da je prevagnula Ukrajina i da ne želi da taj sporni zakon ometa važnija pitanja bezbednosti.

U obraćanju naciji predsednik Duda rekao je da će Poljska ostati advokat Ukrajine za ulazak u Evropsku uniju, insistiraće na što oštrijim sankcijama Rusiji i izrazio je nadu da će krivci za napade na civilne ciljeve u Ukrajini odgovarati pred medjunarodnim sudom.

Danas je, posle sednice Nacionalnog biroa bezbednosti, Andžej Duda obećao Poljacima da njihova zemlja iako Ukrajini pomaže neće učestvovati u ratu u njoj.

„Želim da odlučno istaknem da Poljska ne namerava da učestvuje u ratu u Ukrajini. Molim da nemate takve bojazni i molim da ne slušate informacije da se mi spremamo, da ćemo učestvovati u ratu, da neko želi da šalje poljske vojnike u rat, da Poljska namerava da šalje svoju borbeno oružje“, kazao je poljski predsednik.

Ranije su se pojavile vesti, sa ukrajinske strane, da će neke zemlje, medju njima i Poljska, poslati Ukrajini borbene avione ili da će ukrajinsko vazduhoplovstvo koristiti za napade na ruske snage aerodrome u Poljskoj, što je poljska vlada odlučno demantovala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.