U trendu

Predsednik Egipta El Sisi razgovarao sa iračkim premijerom al Sudanijem

KAIRO – Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi razgovarao je danas sa iračkim premijerom Mohamedom Šijom al Sudanijem u Kairu, u nastojanju da dve zemlje prodube odnose i ojačaju regionalni savez sa Jordanom.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o ekonomskoj saradnji i bezbednosnim vezama između te dve zemlje, kao i o regionalnim pitanjima, uključujući saradnju sa Jordanom, prenosi AP.

Razgovorima su prisustvovali i ministri spoljnih poslova i trgovine obe zemlje.

Al Sudani je posetio Kairo prvi put od uspostavljanja novog saziva iračke vlade prošlog oktobra.

AP podseća da je 2021. godine El Sisi posetio Irak kao prvi egipatski predsednik u ovom veku, nakon što su veze dve zemlje prekinute posle iračkog napada na Kuvajt.

Lideri Egipta, Iraka i Jordana su od 2019. održali pet samita na kojima su razgovarali o implementaciji strateških projekata, uključujući izgradnju gasovoda između Iraka i Egipta kroz Jordan i industrijskog grada na iračko-jordanskoj granici.

Bivši irački premijer Al-Kadimi je takođe nastojao da ojača ulogu svoje zemlje na Bliskom istoku kao posrednika sposobnog da za pregovarački sto dovede čak i, kako navodi AP, najnevoljnije suparnike, pa je tako Bagdad nedavno bio domaćin razgovora Irana i Saudijske Arabije, koji su bili fokusirani na popravljanje veza između tih regionalnih konkurenata, kao i na rat u Jemenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar