U trendu

Predsednik Indonezije: Zelenski i Putin dolaze na novembarski samit G20

Dopunjeno izjavom portparolke Stejt departmenta predsednici Ukrajine i Rusije, Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, prihvatili su da učestvuju na samitu G20 na Baliju u novembru – izjavio je danas domaćin tog skupa, predsednik Indonezije Džoko Vidodo.

Vidodo, sadašnji predsedavajući grupe G20, u televizijskoj izjavi je rekao da je ove nedelje telefonom razgovarao sa Zelenskim i Putinom. On je rekao da je pozvao lidere Ukrajine i Rusije da rat okončaju pregovorima.

SAD odbijaju da se ponašaju prema Vladimiru Putinu „kao da se ništa ne dešava“, posle ruske invazije Ukrajine, rekla je danas portparolka Stejt departmenta komentarišući poziv ruskog predsednika na samit G20 predvidjen za novembar kao i ukrajinskog predsednika Zelenskog, prenosi Frans pres.

„SAD nastavljaju da misle da ne možemo da se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo u odnosu na učestvovanje Rusije u okviru medjunarodne zajednice ili medjunarodnih institucija“, rekla je portparolka Delina Porter, koja nije precizirala da li će SAD učestvovati na samitu ili ne. 

Predsednik Indonezije je rekao da je „ponovio važnost hitnog okončanja rata“. 
„Takodje sam naglasio da mirovni napori treba da se nastave i Indonezija je spremna da doprinese“.

Vidodo je rekao da je pozvao Putina i Zelenskog na samit G20 jer rat u Ukrajini ima veliki uticaj na privredu sveta, a „razumemo da G20 ima ulogu katalizatora u oporavku“.

On je rekao da je odbio zahtev Zelenskog za oružjem, ali da će umesto toga poslati humanitarnu pomoć.

„Ustav Indonezije i principi naše spoljne politike zabranjuju nam da pružamo pomoć u naoružanju drugim zemljama“, rekao je Vidodo. „Medjutim, spremni smo da pružimo humanitarnu pomoć Ukrajini“, istakao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.