U trendu

Predsednik Kazahstana: Dao sam nalog policiji i vojsci da pucaju da ubiju

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev (Kassym-Jomart Tokayev) ovlastio je danas pripadnike bezbednosnih snaga da pucaju u ljude koji učestvuju u neredima, čime je otvorio vrata za dodatnu eskalaciju situacije u zemlji.

„Dao sam nalog policiji i vojsci da pucaju bez upozorenja kako bi ubili. Oni koji se ne predaju biće eliminisani“, rekao je Tokajev.

U televizijskom obraćanju naciji, Tokajev je koristio oštru retoriku, nazivajući učesnike nasilnih protesta „teroristima“, „banditima“ i „ekstremistima“.

Pozive nekih zemalja da vlast počne razgovore sa demonstrantima Tokajev je osudio kao „besmislice“.

„Kakvi pregovori se mogu voditi sa kriminalcima, ubicama“, upitao je Tokajev.

Kazahstan je ove nedelje pogodjen najnasilnijim protestima otkako je zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, sa više desetina mrtvih demonstranata.

Protesti su počeli na zapadu zemlje zbog naglog poskupljenja goriva, ali su se ubrzo proširili i ukazali na šire nezadovoljstvo situacijom u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su snage bezbednosti ubile 26 demonstranata tokom nemira, koji su naglo eskalirali u sredu. U neredima je ranjeno 18 demonstranata, a više od 3.000 je uhapšeno.

Poginulo je i 18 policajaca, a više od 700 je povredjeno.

Te podatke nije bilo moguće nezavisno proveriti i za sada nije jasno da li je više ljudi poginulo od vatrenog oružja ili u metežu, pošto su protesti postali izuzetno nasilni.

Pristup internetu povremeno nije moguć, a ponekad je i blokiran, a česti su i prekidi telefonskog saobraćaja, što otežava dobijanje informacija o dešavanjima u zemlji. Zatvoreno je i nekoliko aerodroma, uključujući onaj u najvećem gradu Almatiju.

Tokajev je pozvao u pomoć vojni savez ODKB, predvodjen Rusijom, a vojnici su počeli da pristižu juče.

U Kazahstan je stiglo oko 2.500 vojnika država članica ODKB, navode lokalni mediji i dodaju da su svi rasporedjeni u Almatiju.

On je jutros rekao da je ustavni poredak ponovo uspostavljen u svim delovima zemlje, posle nekoliko dana nemira, i da će zavodjenje javnog reda biti nastavljeno „do potpunog uništenja ekstremista“.

Kazahstan, deveta zemlja na svetu po veličini, graniči se sa Rusijom na severu i Kinom na istoku i ima velike rezerve nafte, što je čini strateški i ekonomski važnom.

Uprkos tim rezervama i mineralnim bogatstvima, nezadovoljstvo zbog loših životnih uslova izraženo je u nekim delovima zemlje. Mnogi su nezadovoljni i zbog dominacije vladajuće stranke koja ima više od 80 odsto mesta u parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.