U trendu

Predsednik Kazahstana Tokajev na čelu vladajuće partije umesto dugogodišnjeg lidera

Vladajuća partija Kazahstana izabrala je danas za svog novog lidera predsednika države Kasim-Žomarta Tokajeva (Kassym-Jomart Tokayev).

Taj potez će dodatno smanjiti uticaj bivšeg predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva (Nazarbayev), koji je decenijama bio dominantna politička ličnost u zemlji.

Tokajev je izabran za lidera stranke Nur-Otan nedugo posle ovomesečnih nemira u kojima je poginulo više od 220 ljudi i u kojima su zapaljene vladine zgrade.

Nazarbajev, koji je vodio Kazahstan od sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, podneo je ostavku na mesto šefa države 2019. godine, ali je zadržao ogroman uticaj kao lider stranke Nur-Otan i kao predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tokajev je zamenio Nazarbajeva na mestu predsednika Saveta tokom nemira, kada su mnogi demonstranti uzvikivali „Izbacite starca“, misleći na 81-godišnjeg bivšeg predsednika.

Nazarbajev je u novembru najavio da će podneti ostavku na mesto predsednika stranke, a Tokajev je za lidera izabran na partijskom kongresu.

Masovne demonstracije, koje su izbile početkom januara zbog naglog poskupljenja goriva, brzo su se proširile na celu zemlju, odražavajući šire nezadovoljstvo javnosti zbog konstantnog smanjenja prihoda, pogoršanja uslova života i autoritarne vlasti.

Tokajev je pozvao na sprovodjenje temeljnih reformi sa ciljem smanjenja obimnog učešća države u ekonomiji, premošćivanja jaza izmedju bogate manjine i siromašne većine i eliminisanja potencijalnih povoda za dalja previranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar