U trendu

Predsednik Perua prihvatio ostavku premijera

LIMA – Levičarski predsednik Perua Pedro Kastiljo prihvatio je ostavku premijera Anibala Toresa i ponovo će rekonstruisati vladu, javio je danas Rojters.

„Pošto sam prihvatio ostavku premijera, kome zahvaljujem za njegov rad u ime zemlje, obnoviću kabinet“, rekao je Kastiljo u četvrtak u prenosu nacionalne televizije.

Kastiljo je pozvao Kongres da poštuje vladavinu zakona, prava naroda, demokratiju i ravnotežu državnih snaga.

Kastiljo bi sada trebalo da imenuje petog premijera otkako je preuzeo dužnost u julu prošle godine.

Bivši premijer Tores, saveznik Kastilja, pozvao je prošle sedmice Kongres koji kontroliše opozicija na glasanje o poverenju, ali je Kongres odbio da održi glasanje u četvrtak, navodeći da nisu ispunjeni uslovi za to.

Glasanje o poverenju trebalo je da izvrši pritisak na Kongres usred zategnutih odnosa između izvršne i zakonodavne vlasti u Peruu.

Opozicioni poslanici su dva puta opozivali Kastilja, ali nisu uspeli da ga svrgnu, iako su uspeli da razreše dužnosti nekoliko članova vlade.
Da je Kongres izglasao nepoverenje, Tores i svi ministri bili bi primorani da podnesu ostavku, ali nova vlada bi tada mogla da pozove na drugo glasanje o poverenju koje bi, ako se takođe odbije, omogućilo izvršnoj vlasti da raspusti Kongres i raspiše nove parlamentarne izbore, prenela je britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.