U trendu

Predsednik Perua ukinuo nedavno uvedeni policijski čas određen zbog protesta

LIMA – Predsednik Perua Pedro Kastiljo ukinuo je naredbu o uvođenju policijskog časa, koja je doneta u ponedeljak nakon rasprostranjenih protesta i nezadovoljstva građana izraženog širom zemlje.

„Moram da objavim da ćemo od ovog trenutka ukinuti naredbu o policijskom času. Sada pozivamo narod Perua da ostane miran“, rekao je Kastiljo na sednici sa peruanskim kongresmenima, prenosi Rojters.

Peruu je zahvatio talas demonstracija zbog naglog rasta cena goriva i đubriva, koji se ubrzao nakon napada Rusije na Ukrajinu, iako vlada te andske države pokušava da obuzda poskupljenja.

Demonstranti u blizini grada Ica, na jugu zemlje, zapalili su u ponedeljak kućice na naplatnim rampama i sukobili se sa policijom, a protesti su se protezali od peruanskih planinskih oblasti do obale, preneo je ranije Rojters.

Demonstracije su izbile prošle nedelje nakon što su farmeri i kamiondžije blokirali neke od glavnih autoputeva u zemlji koji vode do glavnog grada Lime, što je dovelo još jačeg porasta cena u peruanskoj prestonici.

Prema saopštenju vlade, u dosadašnjim nasilnim sukobima između demonstranata i policije poginule su najmanje četiri osobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.