U trendu

Predsednik pobegao, nacelnik Generalstaba pozvao na smirenost

KOLOMBO – Načelnik Generalštaba Šri Lanke general Šavendra Silva izjavio je danas da će oružane snage i policija poštovati ustav i pozvao je na smirenost nakon što je predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao na Maldive.

„Zatražili smo od političkih lidera da odluče kako dalje, dok novi predsednik ne položi zakletvu i obavesti nas i javnost do večeras“, poručio je Silva, preneo je Rojters.

Predsednik Šri Lanke pobegao je rano jutros vojnim avionom zajedno sa suprugom iz zemlje na Maldive, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da podnese ostavku, potvrdilo je ratno vazduhoplovstvo zemlje.

Premijer Ranil Vikremesinge proglasio je ranije danas vanredno stanje u celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, a u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

Hiljade ljudi okupilo se na glavnom mestu protesta u Kolombu uzvikujući „Gota lopov, Gota lopov“, pominjući predsednika Radžapaksu po nadimku.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala grupu demonstranata u blizini kabineta premijera na Flover Roudu, preneo je Bi-Bi-Si.

Predsednik Šri Lanke ovlastio je premijera Vikremesingea da obavlja predsedničke dužnosti, saopštio je ranije danas predsednik parlamenta.

Radžapaksa je telefonom obavestio predsednika parlamenta Mahindu Japu Abejvardenu da će njegova ostavka biti poslata kasnije tokom dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.