U trendu

Predsednik Sirije Bašar al-Asad položio zakletvu

DAMASK – Sirijski predsednik Bašar al-Asad položio je danas zakletvu za svoj četvrti sedmogodišnji mandat, nakon majskih izbora koje su Zapad i opozicija opisali kao nelegitimne i lažne.

Ceremonija polaganja zakletve održana je u predsedničkoj palati uz prisustvo sveštenstva, članova parlamenta, političkih i vojnih zvaničnike, prenosi AP.

Ujedinjene nacije procenjuju da više od 80 odsto Sirijaca živi ispod linije siromaštva, sirijska valuta je u slobodnom padu, a osnovne usluge i resursi su odavno deficitarni ili se nude po ogromnim cenama.

Borbe su uglavnom utihnule, ali delovi Sirije i dalje su van kontrole vlade, dok strane trupe i različite frakcije kontrolišu različite delove zemlje.

Gotovo polovina predratnog stanovništva Sirije ili je raseljena, ili žive u susednim zemljama i Evropi kao izbeglice.

U ratu koji je počeo 2011. godine gotovo pola miliona ljudi je poginulo, desetine hiljada su nestale, a infrastruktura je devastirana.

Asada podržavaju Iran i Rusija koji su poslali svoje vojne trupe i pomoć koja održava režim tokom rata, dok EU i američka vlada krive sirijskog predsednika i njegove pomoćnike za ratne zločine.

Američki i evropski zvaničnici doveli su u pitanje legitimnost izbora tvrdeći da su njihovim održavanjem prekršene važeće rezolucije UN za rešavanje sukoba i da nije bilo nikakvog međunarodnog nadzora izbornog procesa.

Asad je na izborima osvojio 95,1 odsto glasova, a zvaničnici tvrde da je izlaznost bila 78,6 odsto od oko ukupno 18 miliona registrovanih birača.

Asad je na vlasti od 2000. godine i njegova pobeda na majskim izborima nije se dovodila u pitanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.