U trendu

Predsednik Šri Lanke proglasio vanredno stanje

KOLOMBO – Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je vanredno stanje zbog eskalacije antivladinih protesta, a na ulicama Kolomba, glavnog grada ove ostrve države, danas je mirno.

Detalji o novim propisima koji će biti na snazi tokom vanrednog stanja još nisu objavljeni, ali su prethodni zakoni u ovoj situaciji davali veća ovlašćenja predsedniku, da može da raspoređuje vojsku, određuje pritvor po hitnom postupku i rastura demonstracije, prenosi Rojters.

„Predsednik je doneo ovu odluku zbog vanredne situacije u Šri Lanki i u interesu javne bezbednosti, zaštite javnog reda i obezbeđivanja snabdevanja i usluga od vitalnog značaja za život zajednice“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Nakon proglašenja vanrednog stanja nešto pre ponoći, nije bilo novih izveštaja o neredima a saobraćaj se odvijao normalno u centralnim ulicama Kolomba koje su bile glavno mesto okupljanja demonstranata koji traže ostavku predsednika Radžapakse.

Policija je u petak ispalila suzavac na desetine demonstranata ispred parlamenta, u poslednjem u nizu od sporadično nasilnih antivladinih protesta zbog nestašice uvozne hrane, goriva i lekova, koji traju više od mesec dana.

Šri Lanka je blizu bankrota, jer je objavila da obustavlja otplatu svojih inostranih zajmova, a upotrebljive devizne rezerve manje su od 50 miliona dolara.

Vlasti su se za pomoć obratile Međunarodnom monetarnom fondu, sa čijim zvaničnicima je predviđen sastanak za ponedeljak, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar