U trendu

Predsednik: Šta da Hrvatska napadne Srbiju?

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da Hrvatska ima obavezu samo prema NATO i ni prema kome drugom i da odluka doneta u Briselu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj nikoga ne obavezuje.

U slučaju da, kaže, neko napadne Poljsku ili Litvaniju, to je druga stvar.

„Šta da Hrvatska napadne Srbiju i zarati, je l’ nama NATO treba pružiti pomoć i zaštitu? Možda da, možda ne. I od članica NATO se očekuje da budu racionalne i vode računa o drugima, ima nas puno. I ta obveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a je obveza iz 1949. Prošlo je 73 godine, svako pravilo živi svoj životni vek i ja to pravilo doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam trebaju“, rekao je Milanović i istakao:

„Hrvatska neće napasti Srbiju ni Srbija Hrvatsku, jasno, ali ovo govorim da doskočkim prevarantima koji govore o nekim hrvatskim obavezama. Gde su bili dok sam godinu dana trubio o bosanskim Hrvatima? Država je kao koncept sebična tvorevina, okružio si se granicama da bi brinuo o sebi“.

O odluci o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, o čemu je, kako je rekao premijer Andrej Plenković, već doneta, Milanović poručuje da svi koji imalo razumeju pravo, znaju da to znači učešće Hrvatske u ratu.

„Ratno stanje pravno ne postoji, ali de facto postoji“. To je crta preko koje ne dozvoljavam“, rekao je Milanović i istakao da to nisu vojna , već pitanja sudbine i bezbednosti jedne države i ljudi koji, kako je kazao, ovde očekuju najbolji život“.

Uveren je, ističe, da radi ispravno i da je na onoj strani istorije koja je važna Hrvatskoj, kako kaže, našoj strani istorije.

„Naša pozicija je takva da moramo brinuti svoju brigu“, naveo je hrvatski predsednik.

Ponovo je kritikovao ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana koji je, dodaje, u Briselu glasao o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne bezbednosti i hrvatskih oružanih snaga, koje imaju jednog vrhovnog komandanta.

Podsetio je da je ta odluka doneta bez njegovog znanja, što je, ističe, protivustavno.

„Ta odluka nikoga ni na šta ne obavezuje. To je poruka svim komentatorima koji tvrde da Hrvatska ima obavezu, a nema je, nek mlate gloginje nečim drugim. Hrvatska ima obavezu prema NATO-u… i nikakvih drugih“, rekao je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar