U trendu

Predsednik Ukrajine počeo zvaničnu posetu Varšavi

Razgovorima sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski započeo je danas jednodnevnu posetu Varšavi tokom koje će sa državnim vrhom razgovarati o bezbednosti i daljoj vojnoj pomoći Kijevu.

Zelenski će se večeras u zajedničkom obraćanju sa Dudom, kako je najavljeno, zahvaliti Poljacima za pomoć Ukrajini i gostoprimstvo ratnim izbeglicama iz Ukrajine.

Iako je od izbijanja rata sa Rusijom Zelenski već boravio u Poljskoj ova poseta prva je zvanična i u Varšavu ga prati i prva dama Ukrajine Olena Zelenska.

„Predsednici Poljske i Ukrajine razgovaraće u Varšavi o tome kako da se sačuva jedinstvo Zapada i pomoć Ukrajini. Nužno je da jačamo to jedinstvo jer ruska propaganda naravno pokušava da razbije našu saradnju“, kazao je predsednik Odbora za spoljnu politiku u kancelariji predsednika Dude, Marćin Pšidač.

Zelenski i Duda posle razgovora učestvovaće i u ukrajinsko-poljskom privrednom forumu sa naglaskom na posleratnu budućnost i obnovu Ukrajine.

Zelenski će popodne razgovarati i s poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim. Moravjecki je najavio da želi da rešava pitanje tranzita ukrajinskih žitarica preko Poljske, koje umesto da samo prodju do poljskih luka odakle bi išle dalje u Afriku i Aziju, ostaju dobrim delom na tržištu te zemlje i nekih drugih članica Evropske unije i donose nevolje poljskim ratarima.

Zbog ukrajinskog žita ostavku je danas podneo poljski ministar poljoprivrede i razvoja sela Henrik Kovalčik jer, kako je kazao, ne može da ispuni prvu tačku sporazuma sa poljskim ratarima, da će izdejstvovati vraćanje evropskih carina na ukrajinske žitarice.

Neki predstavnici poljskih poljoprivrednika pretili su da će danas tokom posete Zelenskog protestovati u Varšavi, iako se poseta odvija uz stroge mere bezbednosti, a ponovo je, kao i u slučaju poseta američkih predsednika Džoa Bajdena, zabranjeno nošenje oružja na teritoriji grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.