U trendu

Predstavnički dom usvojio Rezoluciju o braći Bitići

VAŠINGTON – Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Rezoluciju o slučaju ubistva svojih državljana braće Bitići 1999. godine u Srbiji.

U Rezoluciji koja je Odboru za spoljne poslove predožena 29. jula prošle godine izražava se stav Kongresa da „pojedinci odgovorni za ubistva americkih državljana u Srbiji, Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija u julu 1999. godine treba da budu izvedeni pred lice pravde“ i da SAD treba da „posvete dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i nadgledaju napore Srbije da istraži i krivicno goni takve osobe“.

U dokumentu koji je predložio republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin navodi se da taj slučaj „mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužlaštvo za ratne zločine očekuje se da „daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići“.

U Rezoluciji se osuđuje i „činjenica da niko nikada nije proglašen krivim za njihovo ubistvo, ili bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću i da se niko ne suocava sa optužbama za tako gnusan zločin“.

Za Rezoluciju su glasala 423 kongresmena, jedan je bio protiv, dok ih šest nije glasalo.

Braća Bitići su se u borila na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na KiM, a uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. zbog pokušaja da ilegalno pređu u centralni deo Srbije.

Oni su proveli 15 dana u zatvoru u Prokuplju, a nakon što su pušteni jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije ih je navodno odvela u objekat za obuku u Petrovo Selo, gde su, kako se smatra, ubijeni.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar