U trendu

Predstavnik UN za Sudan osudio pogibiju dvojice demonstranata

KAIRO – Izaslanik UN za Sudan osudio je danas ubistvo dve osobe u nasilnom obračunu snagama bezbednosti sa prodemokratskim demonstrantima koji su još jednom izašli na ulice glavnog grada da osude oktobarski vojni puč.

Stotine ljudi demonstrirale su juče u Kartumu, gde su snage bezbednosti nasilno intervenisale i jurile demonstrante po ulicama, tvrde aktivisti, prenosi AP.

„Užasnut sam nasilnom smrću dvoje mladih demonstranata juče u Kartumu. Vreme je da se prekine sa nasiljem“, poručio je Volker Pertes, izaslanik UN na svom Tviter nalogu.

Dvojica demonstranata su ubijena tokom protesta u kvartu Kalakla u Kartumu.

Jednog su ubile snage bezbednosti, a drugi se ugušio od suzavca, saopšteno je iz Sudanskog komiteta lekara, organizacije koja je deo prodemokratskog pokreta.

Pertes je pozvao vojne vlasti da ukinu vanredno stanje uvedeno posle puča 25. oktobra i pronađu „mirni izlaz iz trenutne krize“.

Sudan je upao u vrtlog nemira otkako je vojska preuzela vlast i tako zaustavila kratkotrajnu tranziciju ka demokratiji nakon tri decenije represivne vladavine bivšeg moćnika Omara al-Bašira.

Al-Bašira i njegovu vladu koju su podržavali islamisti uklonila je vojska tokom narodne pobune u aprilu 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar