U trendu

Prekid vatre između vlade Pakistana i militantne grupe TTP

ISLAMABAD – Pakistanske vlasti su objavile jednomesečni prekid vatre sa glavnom militantnom grupom koja stoji iza brojnih napada na snage bezbednosti i civile u poslednjih 14 godina.

Portparol vlade Favad Čodri je na Tviteru objavio da je talibanska vlada u Avganistanu pomogla da se olakša postizanje sporazuma o prekidu vatre između vlade premijera Imrana Kana i militantne grupe „Tehrik-e-Taliban Pakistan“ (TTP), prenosi AP.

U saopštenju portparola TTP Mohammada Kurasanija potvrđuje se prekid vatre u periodu od 9. novembra do 9. decembra, tokom kojeg će obe strane formirati svoje odbore za nastavak pregovora.

Sporazum je postignut usred tekućih pregovora između vlade i TTP koji su počeli prošlog meseca.

Portparol vlade Čodri je nagovestio da bi primirje moglo biti i produženo ukoliko bude napretka u pregovorima.

Terik-e-Taliban Pakistan je krovna grupa i organizacija nezavisna od talibanskog pokreta u Avganistanu, ali je ohrabrena uspostavljanjem talibanske vlasti u Avganistanu.

Pakistanske vlasti su ranije potvrdile da je u toku mirovni proces sa liderima TTP u Avganistanu, gde su se oni skrivali poslednjih nekoliko godina.

Tu organizaciju su formirali pakistanski ekstremisti 2007. godine i od tada su hiljade ljudi ubijene u brojnim napadima koje je ta grupa izvela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.