U trendu

Premijer Abhazije preuzeo dužnost predsednika

SUHUMI – Premijer Abhazije Valerij Bganba preuzeo je danas dužnost privremenog predsednika te zemlje, nakon što je Raul Kadžimba podneo ostavku, ali će ostati na čelu vlade, rekao je za TAS S portparol kabineta premijera.

„Dok ispunjava predsedničke dužnosti, premijer Valerij Bganba nastaviće da organizuje vladu, ceo sistem organa izvršne vlasti u pokušaju da služi pravima i interesima stanovništva“, naveo je portparol.

Parlament Abhazije prethodno je dao Bganbi ovlašćenje da vrši funkciju predsednika pošto su poslanici glasali da se Kadžimba smeni s tog položaja.

Potpredsenik Abhazije Aslan Bartsits rekao je da Kadžimba, koji je podneo ostavku na mesto predsednika zemlje nakon višednevnih protesta, nema nameru da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima, zakazanim za 22. mart.

Kadžimba je podneo ostavku u nedelju uveče, nakon što su demonstranti tražili njegovu ostaku i upali u zgradu predsedništva.

Učesnici protesta nisu prihvatali rezultate izbora održanih u septembru prošle godine, na kojima je Kadžimba ponovo izabran za predsednika, a Centralna izborna komisija odlučila je da se izbori ponove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.