U trendu

Premijer Avganistana: Priznajte talibansku administraciju

KABUL – Vršilac dužnosti premijera Avganistana Mula Hasan Akhund, pozvao je danas međunarodne vlade da zvanično priznaju talibansku administraciju u zemlji, pošto su, kako tvrdi, za to ispunjeni svi uslovi.

“Tražim od svih vlada, posebno islamskih zemalja, da počnu sa priznavanjem“, izjavio je Akhund u prvom velikom javnom nastupu otkako je preuzeo tu funkciju u septembru, prenosi agencija Rojters.

Akhund i drugi funkcioneri talibanske administracije su na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i zvaničnici Ujedinjenih nacija, uputili apel da se ublaže novčana ograničenja, okrivljujući zamrzavanje sredstava za sve veću ekonomsku krizu u zemlji.

“Kratkoročna pomoć nije rešenje; moramo pokušati da pronađemo način da suštinski rešimo probleme“, rekao je Akhund.

Međunarodna zajednica je nedavno povećala humanitarnu pomoć Avganistanu kako bi se odgovorilo na hitne potrebe, ali je sve veći broj građana „skliznuo“ u siromaštvo, jer je zemlja suočena sa novčanom krizom i pogoršanjem stanja ekonomije.

Strane sile oklevaju da priznaju talibansku administraciju koja je preuzela vlast u Avganistanu u avgustu prošle godine, dok su zapadne nacije predvođene Sjedinjenim Državama zamrznule više milijarde dolara bankarskih računa Avganistana i prekinule sa finansiranjem njegovog razvoja, što je nekada činilo okosnicu avganistanske privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar