U trendu

Premijer Britanskih Devičanskih ostrva optužen zbog droge

MAJAMI – Američko Federalno tužilaštvo u Majamiju optužilo je premijera Britanskih Devičanskih ostrva Endrjua Fahija i još dve osobe za pranje novca i trgovinu narkoticima, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD, prenosi Rojters.

Premijer Britanskih Devičanskih Ostrva uhapšen je u Majamiju, pod optužbom da je prao novac, ali i uvozio kokain u SAD.

Guverner te britanske teritorije, Džon Rankin, potvrdio je da je premijer Endrju Fahi uhapšen u četvrtak ujutru, a britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras poručila je u saopštenju da je „zaprepašćena“ ovim optužbama.

Fahi (51) je uhapšen na aerodromu u Majamiju zajedno sa generalnom direktorkom Uprave za luke ove britanske prekomorske teritorije, navodi se u krivičnoj prijavi američke Uprave za borbu protiv narkotika (DEA) koja sadrži i opširno svedočenje tajnog doušnika.

U krivičnoj prijavi DEA, u koju je uvid imao Rojters, precizira se da je Fahi pristao da dozvoli doušniku, koji se predstavio kao član meksičkog narkokartela Sinaloa, da koristi luke Britanskih Devičanskih ostrva za isporuku kokaina, u zamenu za novčani iznos od 500.000 dolara, a dokument pokazuje da je istraga, na osnovu izveštaja i snimaka tajnog doušnika, počela u oktobru.

Prema prijavi, Fahi je takođe zatražio pomoć u otplati duga od 83.000 dolara čoveku u Senegalu koji mu je, kako je rekao, „popravio“ neka politička pitanja, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar