U trendu

Premijer Izraela Netanjahu posvećen „strogo održavanju statusa kvo“ u Al-Aksi

JERUSALIM – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu posvećen je „strogo održavanju statusa kvo“ u džamiji Al-Aksa, saopštio je danas neimenovani zvaničnik iz njegovog kabineta.

Zvaničnik je rekao da su ministri u prošlosti posećivali kompleks u skladu sa statusom kvo, koji omogućava muslimanima da se mole u tom svetom mestu, a pripadnicima drugih religija samo da ga posećuju, preneo je Rojters.

Ministar izraelske vlade Itamar Ben-Gvir posetio je ranije danas u Jerusalimu ovo sveto mesto za Jevreje i muslimane, koje je često bilo epicentar izraelsko-palestinskih nemira.

Ministar Ben-Gvir je u pratnji jakih policijskih snaga, prvi put, otkako je prošle nedelje preuzeo dužnost u novoj vladi premijera Netanjahua, došao na mesto poznato muslimanima kao „Plemenito utočište“, a Jevrejima kao „Hramovna gora“, u starom gradu Jerusalimu, preneo je AP.

Agencija podseća da on duže vreme poziva na veću prisutnost Jevreja na svetom mestu, što Palestinci vide kao provokaciju i kao potencijalnu uvertiru za izraelsko preuzimanje potpune kontrole nad ovim verskim kompleksom.

Džamija Al Aksa je bila poprište čestih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti, a poslednji put su se dogodili aprila prošle godine, podseća AP.

Na posetu su reagovali palestinski premijer Mohamad Štajeh i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Štajeh je optužio Izrael za pokušaj da se velika džamija Al Aksa „pretvori u jevrejski hram“, a UAE su osudili, kako se navodi, „upad“ izraelskog ministra u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.